Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Završeni 18. Didakovi dani

Danas su, predstavljanjem zbornika radova „100. obljetnica od zbrinjavanja gladne djece u Hercegovini (1917. – 2017.)“, u amfiteatru A. B. Šimić na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Mostaru završeni 18. Didakovi dani.

Dobrodošlicu na početku današnjeg programa okupljenima je poželio dr. sc. Mate Buntić, prodekan za organizaciju i razvoj Filozofskog fakulteta SUM-a, koji je također prenio pozdrave dr. sc. Ivice Musića, dekana Filozofskog fakulteta. Prodekan Buntić je uz to podsjetio na znanstveni skup održan u listopadu 2017. godine, predavače koji su na njemu sudjelovali, te se zahvalio predstavljačima zbornika radova sa znanstvenog skupa održanog u povodu stote obljetnice humanitarne akcije spašavanja gladne djece iz Hercegovine.

Podsjetimo, na znanstvenom skupu kao predavači sudjelovali su: fra Robert Jolić, Zlatko Matijević, Šimun Novaković, Stjepan Matković i fra Marinko Šakota, dok su zbornik sa spomenutog znanstvenog skupa predstavili prof. dr. sc. Ivica Šarac i doc. dr. sc. Ivica Glibušić.

Doc. dr. sc. Ivica Glibušić kroz svoje je izlaganje naglasi važnost Novakovićevog, Matijevićevog i Matkovićevog doprinosa znanstvenom skupu, a prof. dr. sc. Ivica Šarac kazao je nešto više o radovima fra Robert Jolića i fra Marinka Šakote. Radovi navedenih pet autora objavljeni su u zborniku.

Nakon predstavljanja zbornika moglo se zaključiti kako je riječ o iznimno važnom zborniku koji donosi nove spoznaje o stanju u Hercegovini 1917. godine. Nažalost, zbivanja i stanje u Hercegovini prije nešto više od stotinu godina nedovoljno su istraženi, no prilikom budućih istraživanja zbornik „100. obljetnica od zbrinjavanja gladne djece u Hercegovini (1917. – 2017.)“ ne može biti izostavljen upravo zbog novih spoznaja o ulozi fra Didaka Buntića i ostalih sudionika za Hercegovinu jako teških vremena.

WordPress Video Lightbox