Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Didakovi dani Didakovi dani

Didakovi dani su kulturno-znanstveno-duhovna manifestacija posvećena promociji lika i djela fra Didaka Buntića. Ova manifestacija započela je 2004. godine u Didakovoj rodnoj župi i uvelike je doprinijela de se lik i djelo fra Didaka Buntića prezentiraju sadašnjim generacijama, te je tako nastavljeno čuvanje uspomene na Oca Hercegovine.

Kulturno-znanstveni program Didakovih dana je izuzetno bogat i uspješan. Više od pedeset znanstvenika do 2020. godine sa različitih je aspekata analiziralo život i djelo fra Didaka Buntića i tako dalo svoj doprinos manifestaciji. Plod manifestacije su i različite publikacije, a o znamenitom Brotnjaku snimljena su i dva dokumentarna filma. Život i djelo fra Didaka Buntića bili su inspiracija i za više kazališnih predstava. Dramska sekcija HKUD Didak tako je nizala velike uspjehe dojmljivom trilogijom o životu Oca Hercegovine: „U godinama gladi“, „Učiteljice“ i „Smak svita“.

Kroz rad umjetničke kolonije Didak doprinos manifestaciji dali su i brojni akademski slikari i kipari, koji su svojim radovima obogatili fundus Didakove  galerije u Gradnićima. Značajan doprinos manifestaciji dali su i glazbenici. Više stotina nadarenih mladih glazbenika iz BiH i Republike Hrvatske nastupalo je u glazbenom dijelu manifestacije. U isto vrijeme glazbene škole su se povezivale i uspostavljale plodonosnu suradnju upravo zahvaljujući Didakovim danima.

DSC_1033
DSC_0675-min

Za pohvalu je što su Didakovi dani doprinijeli i obnovi vjersko-kulturno-povijesne baštine u župi Gradnići. Ova župa može se pohvaliti starom župnom crkvom, najstarijim vinskim podrumom i starom školom. Uz sve to u okviru manifestacije otvorena je i obnovljena spomen-kuća fra Didaka Buntića. Kuća je to u Paoči u kojoj se rodio fra Didak, čiji spomenik krasi plato ispred župne crkve. Spomenik ispred župne crkve u Gradnićima rad je akademskog kipara Petra Dolića, a otvorne je na trećim Didakovim danima.

DSC_2433-min
DSC_2016-min

Pokretač Didakovih dana je fra Marinko Šakota. Ideju o pokretanju manifestacije objeručke su prihvatili župljani župe Gradnići, koji kroz vlastiti rad i trud daju ogroman doprinos Didakovim danima. Manifestacija iz godine u godinu raste. Mostar, Sarajevo i Međugorje samo su neka od mjesta održavanja svečanog otvorenja. Redovito se u program manifestacije uvrštavaju i obilježavanja važnih obljetnica poput 100. godišnjice spašavanja djece od gladi. Uz župnike župe Gradnići HKUD Didak je glavni nositelj Didakovih dana.

Vijesti

WordPress Video Lightbox