Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

dani berbe
grožđa
dani berbe grožđa

Turističko-kulturno-gospodarstvena manifestacija “Dani berbe grožđa” Čitluk tradicionalno se održava od 1955. godine kao vrlo značajan događaj za čitavo Brotnjo i njegove žitelje. Posvećena je početku berbe plodova trsa i održava se u mjesecu rujnu i to prvi tjedan nakon crkvenog blagdana Sv. križa i traje do 3 (tri) dana. Iz godine u godinu, ova manifestacija sve je bogatija i bogatija, a želja je organizatora da preraste u međunarodnu smotru vinara, vinogradara i kulturnog stvaralaštva. Svoj pravi procvat u programskom smislu, manifestacija je doživjela nakon Daytonskog sporazuma i prestanka ratnih djelovanja u BiH, a posebice nakon 1998. godine kada je i donesena Statutarna odluka i njome precizirana svrha i ciljevi održavanja ove manifestacije.

Mnoga su kulturno-umjetnička društva bila sudionicima “Dana berbe grožđa” i mnogobrojnim posjetiteljima prikazala i pokazala dio bogate baštine čiji su vjerni čuvari. Brotnjak, loza i vino čvrsto su se isprepleli poput starodrevnog povijesnog tropleta; sjedinili se i postali jedno. Isprepleli su se u radosti i trpljenju; stopili se u neraskidivu nit ljubavi koju ništa ne može prekinuti. I ta se ljubav prenosi s pokoljenja na pokoljenje – s oca na sina.

Malo se koji kraj može podičiti s toliko vinarija kao Brotnjo, ali što je još bitnije, vina iz ovih vinarija već su postala prepoznatljiva po svojoj kvaliteti i ne mali broj njihovih proizvođača okitio se zlatnim i ostalim odličjima i priznanjima za vrhunsku kvalitetu, čule su se riječi pojedinih govornika u povodu održavanja ove manifestacije.

DSC_0758-min
DSC_7881-min
DSC_9663-min

Turističko-kulturno-gospodarstvena manifestacija “Dani berbe grožđa” Čitluk odavno je prerasla okvire Brotnja i Hercegovina, a na dobrome je putu da preraste i granice BiH i postane manifestacija međunarodnog karaktera, što je još uvijek neostvarena želja njezinih organizatora, ali sve je više naznaka kako će se i to dogoditi.

DSC_1307-min
DSC_0193-min

Posjetite službene Internet stranice manifestacije: www.dbg.ba

Vijesti

WordPress Video Lightbox