Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Općina Čitluk je jedna od najrazvijenijih Općina u Bosni i Hercegovini kad je riječ o turizmu i turističko-ugostiteljskom gospodarstvu, pa se može reći da je dobar dio gospodarstva naslonjen upravo na turizam i uslužni sektor. U Općini Čitluk su se razvili oblici turizma od kojih treba izdvojiti vjerski (hodočasnički) turizam, agroturizam, te sportski turizam. Ovu posebnu ponudu prati dovoljan broj kvalitetnih ugostiteljsko – smještajnih objekata koji su gostima na usluzi kroz cijelu godinu.

Vjerski turizam

Međugorje je u posljednja tri desetljeća jedinstveno kršćansko hodočasničko odredište. Posjećuju ga vjernici iz svih krajeva svijeta. Nema dana u godini niti godišnjeg doba da se u Međugorju ne čuju razni strani jezici. Tako je s Međugorjem od 24. lipnja 1981. godine kada se na Podbrdu, zaseoku sela Bijakovići, (po svjedočenju šestero djece) ukazala Gospa. O toga se dana, svjedoče vidioci, Gospa ukazuje svakodnevno pozivajući cijeli svijet na mir i obraćenje. Hodočasnici redovito posjećuju Crkvu sv. Jakova, Brdo ukazanja i Križevac. Po broju hodočasnika koji posjete ovo mjesto može se sa sigurnošću reći da je Međugorje jedno od svjetskih molitvenih središta, a važniji dani kroz godinu su: Uskrs, godišnjica ukazanja, Festival mladih (početak kolovoza), Velika Gospa, Mala Gospa te Božić i Nova godina.

DSC_0721-min
DSC_0726

Agroturizam

Vinogradarstvo i vinarstvo u Brotnju ima tisućljetnu tradiciju. Zbog klimatskih uvjeta i geografskih značajki ovdje se od davnina živi od proizvodnje grožđa i vina. Velika većina domaćinstava se bavi vinogradarstvom. Autohtone vinske sorte Žilavka i Blatina su sorte već odavno poznate i svojevrsni su zaštitni znaci Brotnja, odnosno Općine Čitluk. Žilavka je bijelo vino karakterističnog mirisa, harmonično, pitko i žuto zelene je boje. Blatina je crveno ili crno vino raskošnog mirisa i ugodnog okusa. Da bi ste uživali u ovim vinima, posjetite broćanske vinarije u bilo koje doba godine. Vrijedni vinari su također i dobri domaćini te su kao takvi važan dio turističkog proizvoda Vinska cesta Hercegovine. Svaki podrum ima svoju povijest i zanimljivosti pa ih se definitivno isplati istražiti i posjetiti.

S obzirom da je hercegovački rural lijep i zanimljiv u svako doba godine, pomalo se razvijaju i ostali oblici turizma na ruralu, a sveukupnu turističku ponudu Općine Čitluk polako obogaćuju i kuće za odmor sa svim sadržajima potrebnim za zadovoljenje potreba turista koji žele mir u prirodnom i seoskom okruženju. Važniji agroturistički događaji kroz godinu su: Vinski festival Blaž i turističko – kulturno – gospodarstvena manifestacija Dani berbe grožđa u rujnu mjesecu, te Andrinje u mjesecu studenom. Cjelokupna agroturistička ponuda Općine Čitluk i Hercegovine se nalazi na web stranicama Vinske ceste Hercegovine.

DSC_1086-min

Sportski turizam

Područje Općine Čitluk ima mediteransku klimu koju krase blage zime i topla ljeta. Takva klima je omogućila razvoj sportskog turizma. Brojni sportski sadržaji omogućuju pojedincima i sportskim skupinama različite sportske i rekreacijske aktivnosti na otvorenom tijekom cijele godine. Sport centar Međugorje ima sve sadržaje potrebne za pripreme profesionalnih momčadi, ali i rekreativaca. Ovaj centar prati i Hotel “Brotnjo” iz Čitluka koji u sklopu svoje ponude ima i ponude za pripreme profesionalnih nogometnih momčadi u zimskom periodu, pa je ovaj oblik turizma (sezonski) znatno doprinio produženju turističke sezone i kao takav je vrlo važan.

WordPress Video Lightbox