Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Međugorje Međugorje

Međugorje je naseljeno mjesto u općini Čitluk u svjetskim razmjerima poznato po marijanskom svetištu i mnogobrojnim duhovnim plodovima koji su nastali nakon lipnja 1981. godine i ukazanja Blažene Djevice Marije na Podbrdu. Preobrazba Međugorja započela je nakon što se Blažena Djevica Marija ukazala djeci. Od tada pa do danas Međugorje je fenomen koji privlači mnogobrojne hodočasnike iz cijeloga svijeta.  

Prvi spomen imena Međugorje datira još iz davne 1599. godine. Župna crkva je dobila ime po svetom Jakovu koji je poznat kao zaštitnik hodočasnika, a izgradnja nove župne crkve završena je 1969. godine, u godini kada je crkva i blagoslovljena. Bilo je to mnogo prije događanja koja će promijeniti Međugorje, ali odabir nebeskog zaštitnika kojemu će crkva bit posvećena jedan je od nagovještaja onoga što će se dogoditi kasnije.

Crkva sv. Jakova središte je svetišta Kraljice Mira u koje hodočasnici iz cijelog svijeta dolaze moliti, zahvaljivati Bogu, pronaći duhovni miri, proslaviti vjerske blagdane ili sudjelovati u vjerskim obredima. Za boravka u župi Međugorje nezaobilazna hodočasnička odredišta su: Crkva sv. Jakova, Brdo Ukazanja/Podbrdo, Plavi križ, Križevac, kip Uskrslog Isusa Krista, Majčino selo, Domus pacis (Kuća mira), Zajednica Cenacolo i brojna slična odredišta.

DJI_0999-min
DSC_0726-min

Milijuni hodočasnika došli su u Međugorje moliti. Tijekom cijele godine u Međugorju se održavaju brojni seminari i festivali, a među njima svakako treba istaknuti Mladifest, međunarodni molitveni susret mladih iz cijelog svijeta. U vrijeme ovog festivala mladi u Međugorju mole, pjevaju, svjedoče o svojoj vjeri, sudjeluju u procesiji i klanjanju. Mladifest se svake godine održava u prvim danima mjeseca kolovoza i u vrijeme njegova trajanja Međugorje je svjetski centar mladih iz kojega se svijetu šalju poruke mira, ljubavi i vjere.

Zahvaljujući Gospinim ukazanjima, Međugorje je postalo mjesto pomirenja koje se posebno doživljava u sakramentu svete ispovijedi te se Međugorje često naziva „ispovjedaonicom svijeta“. Svoje plodno tlo u župi Međugorje pronašle su brojne molitvene skupine, ali Međugorje je brojne potaknulo i na humanitarnu djelatnost. Tako su jedna od obilježja Međugorja i Udruga fra Slavko Barbarić, Udruga Međugorje-Mir, Humanitarna udruga Marijine ruke, Marijini obroci/ Mary’s meals i slične humanitarne udruge.  

Papa Franjo u veljači 2017. godine imenovao je posebnog izaslanika Svete Stolice za Međugorje u osobi nadbiskupa Henryka Hosera, S.A.C., biskupa Varšave-Praga. Poslanje posebnog izaslanika Svete Stolice imalo je isključivo pastoralni značaj poput pomoći u razumijevanju pastoralne situacije u Međugorju, s posebnom skrbi za potrebe hodočasnika, a Sveti Otac je nadbiskupu Hoseru nakon ove dodijelio i ulogu apostolskog vizitatora s posebnom ulogom za župu Međugorje.

WordPress Video Lightbox