Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Zahvaljujući sve većem broju visokoobrazovnih mladih stručnih kadrova te odlučnom opredjeljenju općinskih vlasti da stvaraju uvjete za ubrzani razvoj malog i srednjeg poduzetništva, općina Čitluk nakon Domovinskog rata doživjela je svekoliki gospodarski, duhovni, kulturni i društveni preporod, pa sada spada u krug najrazvijenijih općina u Bosni i Hercegovini.

Okosnice razvoja

Tomu je pridonijela činjenica što su općinske vlasti Čitluka pravodobno odlučile na tri lokacije (kod Tromeđe, u Blizancima i na Bliznim gomilama) izgraditi tri gospodarske zone s potrebnom infrastrukturom, što se pokazalo opravdanim i vrlo učinkovitim.

Naime, u okviru tri gospodarske zone na području općine Čitluk izgrađeno je veliki broje proizvodnih kapaciteta, trgovina na veliko i malo, pogona s uslužnim djelatnostima i drugih gospodarskih objekata u kojima je danas zaposleno oko 1300 osoba. Sve se to postiglo zahvaljujući činjenici da je u tim gospodarskim zonama sredstvima iz proračuna općine Čitluk te dijelom uz pomoć viših razina vlasti izgrađena sva potrebna građevinska i komunalna infrastruktura koja je jednostavno mamila ulagače.

Posebice se svi koji se nađu na području općine Čitluk dive vrhunski uređenoj gospodarskoj zoni na Tromeđi, koja je smještena uz regionalnu prometnicu Mostar – Čitluk – Ljubuški, na ulasku u marijansko svetište Međugorje, ali ništa manje ne zaostaju ni ostale dvije gospodarske zone izgrađene na području općine Čitluk.

Gospodarska zona “Tromeđa-Međugorje”

Gospodarska zona “Tromeđa – Međugorje” smještena je na prostoru od ukupno 105 ha, uz regionalni put Čitluk-Ljubuški u KO. Međugorje. Trenutna iskorištenost – popunjenost zone je 50%. Trenutačno u Zoni uspješno posluje pedesetak gospodarskih subjekata u oblasti trgovine, turizma, prehrambenog sektora, tekstilne industrije, i drugih poznatih i prepoznatih subjekata na teritoriju BiH i inozemnom tržištu. Broj uposlenih u gospodarskim društvima u ovoj poslovnoj zoni iznosi, prema procjenama, približno 500 uposlenih djelatnika.

Gospodarska zona “Tromeđa – Međugorje” jedna je od dvadeset potpuno aktivnih gospodarskih zona u FBiH. Oznaka potpuno aktivne zone zasnovana je na broju aktivnih korisnika u ovim zonama, tj. stupnju aktivacije poduzetničke zone.

Gospodarska zona Tromeđa - Međugorje
Gospodarska zona Tromeđa - Međugorje

Gospodarska zona “Blizanci-Biletići”

Gospodarska zona “Blizanci – Biletići” smještena je uz regionalni put Čitluk-Mostar, a proteže se na površini od 44,9 ha. Trenutna popunjenost zone je 40%. Djelatnosti kojima se poduzeća u poslovnoj zoni bave su od građevinskih radova, proizvodnje aluminijske bravarije, proizvodnje i punjenja alkoholnih i bezalkoholnih pića, trgovine, proizvodnje električne energije i sl. Renomirana poduzeća sa sjedištem na području općine Čitluk “rezervirala” su građevno zemljište za proširenje svoje gospodarske djelatnosti izgradnjom novih proizvodnih i skladišnih kapaciteta.

Gospodarska zona Blizanci - Biletići

Gospodarska zona “Blizne gomile”

Treća gospodarska zona “Blizne gomile” smještena uz regionalni put Čitluk-Mostar na površini 22,3 ha i postupno se razvija. Za izgradnju poslovnih objekata iskorišteno je oko 70% površine gospodarske zone. Kao i u ostale dvije gospodarske zone, djelatnosti koje se obavljaju u ovoj gospodarskoj zoni su: trgovina, mesna industrija, proizvodna industrija (plastična ambalaža, aluminijski otvori, drveni proizvodi i sl.).

Gospodarska zona Blizne gomile
WordPress Video Lightbox