Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Međunarodne
večeri folklora
Vionica
Međunarodne večeri
folklora Vionica

Međunarodne večeri folklora su tradicionalni folklorni festival koji se održava u Vionici, središnjem dijelu Brotnja. Festival je osnovan kada i HKUD sv. Marko – Vionica, početkom 2011. godine, te je ubrzo nakon osnutak postao jedan od najvećih i najpoznatijih kulturnih događaja ove vrste u BiH. Međunarodne večeri folklora odvijaju se u organizaciji HKUD sv. Marko – Vionica i traju tri večeri. Ovaj folklorni festival osim zabavnog ima i edukativni karakter te svake godine donose neku novu priču iz prošlosti. U danima trajanja ovoga festivala gledatelji doznaju sve o raznovrsnosti folklora u Hercegovini, te o inozemnome folkloru koji u njemu sudjeluje.

DSC_0607
DSC_5374

U prvom planu festivala su njega narodni plesova, nošnji i običaj kako bi se različite tradicionalne vrijednosti iz narodnog života Hercegovine očuvale. Također, želja organizatora je i privući što veći broj ljudi, doprinijeti kulturnoj suradnji i promicanju razumijevanja prema etničkim skupinama.

Međunarodne večeri folklora postale su najveći tradicijski festival, simbol očuvanja tradicijske baštine, koji svake godine okupi na stotine sudionika i posjetitelja koji tih dana dišu kao jedan.

HKUD sv. Marko Vionica ima za cilj očuvanje izvornog folklora, vokalne i instrumentalne glazbe te ostalih folklornih i etnografskih sadržaja, a Društvo se trudi na Međunarodnim večerima folklora spojiti kulturu, tradiciju, navike, običaje, nošnje naroda s naših prostora, ali i drugih država. Međunarodne večeri folklora su jako praćene i prepoznatljive širom BiH, ali i regije.

DSC_2145
DSC_5479

U deset godina održavanja festivala na pozornici u Vionici nastupilo je stotinjak kulturno-umjetničkih društava iz trinaest država. Trodnevna međunarodna smotra folklora u Vionici posebno dojmljiva bila je 2018. godine kada su iste večeri u Vionici nastupila tri nacionalna profesionalna folklorna ansambla: „Lado“ iz Hrvatske, „Kolo“ iz Srbije i „Tanec“ iz Makedonije.

Vijesti

WordPress Video Lightbox