Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Općina Čitluk smještena je u Hercegovačko – neretvanskoj županiji. Osnovana je 1955. godine, a sjedište joj je u Čitluku, Trg žrtava Domovinskog rata 1.

Grb Općine Čitluk sastoji se od štita, gotičkog oblika kakav je bio u Europi u vrijeme prvoga pisanog spomena Brotnja iz 1306. godine. Štit je vodoravno podijeljen u dva jednaka dijela i na plavoj podlozi je srebrni križ latinskog oblika na trodijelnom postolju. S jedne i druge strane križa je stabljika broć, zelene boje, sa stiliziranim srebrnim cvjetovima. U donjem dijelu štita su povijesne boje hrvatskog naroda: tri crvene i dvije srebrne grede. Zastava Općine Čitluk je zlatne boje, u čijoj sredini se nalazi grb Općine.

Najstariji sačuvani nadnevak pisanog spomena imena Brotnjo, odnosno današnje Općine Čitluk, datiran je 24. svibnja 1306. godine u jednom aktu  dubrovačkoga kneza i sačuvan je u Povijesnom arhivu u Dubrovniku.

Teritorij Općine je pretežno brdskog karaktera s kraškim poljem koje se prostire središnjim dijelom Općine. Općina Čitluk jedna je od prostorno manjih u BiH i prostire se na površini od 181 km2. Dvadeset i sedam mjesnih zajednica, uz općinsko središte Čitluk, prostire se na prostoru sljedećih naseljenih mjesta: Bijakovići, Biletići, Blizanci, Blatnica, Dobro Selo, Čalići, Čerin, Dragićina, Veliki Ograđenik, Mali Ograđenik, Gradnići, Hamzići, Krehin Gradac, Krućevići, Međugorje, Paoča, Potpolje, Služanj, Tepčići i Vionica. Mostarsko Cerno kao novo naseljeno mjesto formirano je 2015. godine izdvajenjem iz naseljenog mjesta Služanj odlukom Vlade Federacije BiH, koju je potvrdilo Općinsko vijeće Čitluk.

A78Z2984
DJI_0017-min

Općina Čitluk prema zadnjem popisu stanovništva iz 2013. godine ima 18.140 stanovnika. Premda se svrstava u prostorno najmanje Općine, Općina Čitluk ubraja se u gospodarski najrazvijenije općine u FBiH. Gospodarstvo Općine Čitluk iznimno je razvijeno i dinamično. Najvažnija gospodarska grana je turizam, zahvaljujući Međugorju koje je najposjećenije hodočasničko i turističko mjesto u BiH. Uz navedeno, Općina ima u znatnoj mjeri razvijene i prepoznate poslovne zone koje su dobrim dijelom popunjene i još se uvijek popunjavaju.

Također, prostor Općine Čitluk najveće je vinogorje u BiH. U gospodarski jednoj od najrazvijenijih općina u BiH skoro svaka obitelj ima vlastiti vinograd i vino, te je jako izražena tradicionalna veza između čovjeka i vinove loze. Ovdje se loza obrađuje stoljećima i piju najbolja autohtona vina, koja su broćanskim vinogradarima i vinarima nagrada za mukotrpan rad.

DJI_0066-min
DSC_1086-min
WordPress Video Lightbox