Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

U Čitluku izvedena predstava „Smak svita“

Glumci iz dramske sekcije HKUD Didak sinoć su u Hotelu Brotnjo izveli svoju predstavu „Smak svita“. Izvedbu nove uspješnice glumaca amatera iz Gradnića organizirao je Ogranak Matice hrvatske Čitluk u suradnji s HKUD Didak.

Predstavu „Smak svita“ napisao je profesor dramaturgije Dragan Komadina, dok je za režiju bio zadužen glumac Robert Pehar. Ova predstava svojim gledateljima donosi priču koja povezuje fra Didakovo i današnje vrijem prikazujući kontrast života u dva vremenska razdoblja na istom mjestu. Radnja predstave odvija se u obiteljskoj kući u Bapskoj, no uz to što gledatelji mogu „zaviriti“ u život Tomislava i njegove majke Karoline Galić, koje muče izazovi današnjice, gledatelji također mogu, kroz dnevnik koji Tomislav čita, doznati kako je prošla prva noć dječaka Bože koji je 1917. u pratnji fra Didaka Butnića došao u Slavoniju bježeći pred gladi koja je pokucala na sva vrata u Hercegovini.

Nakon izvedbe predstave, nazočnim u ime organizatora obratio se prof. Andrija Stojić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Čitluk, koji je uz prigodni dar čestitao HKUD Didak na fantastičnoj predstavi te istaknuo neke od aktivnosti Ogranka Matice hrvatske u Čitluku. Stojić je tako istaknuo bogatu nakladničku djelatnost, brojne promocije nakladničkih ostvarenja i izložbu akademskih slikara iz Brotnja koja je privukla pozornost posjetitelja u nekoliko gradova, kao i doprinos OMH Čitluk u obilježavanju 100. obljetnice spašavanja djece od gladi.

Do sada smo obilježavali a i dalje ćemo u svakoj prigodi obilježavati i prisjećati se fra Didakovih sjajnih djela. Zato smo u prošloj godini objavili roman „Od Franje do Franje“ od naše spisateljice Anite Martinac, koji, uz ostalo, zorno svjedoči o stradanju hercegovačke djece i vizionaru fra Didaku Buntiću. Želim vam ugodnu večer i da u duhu, zanosu i poletu našeg domoljuba nastavite živjeti i ostajte ovdje – poručio je prof. Andrija Stojić.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.986977084783253.1073743050.252864094861226&type=1&l=20c327455e

WordPress Video Lightbox