Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Terenska nastava iz povijesti za učenike završnih razreda osnovnih škola održana u Vukovaru

Učenici devetih razreda Osnovne škole fra Didaka Buntića – Čitluk, Osnovne škole Bijakovići i Osnovne škole Čerin od 12. do 14. ožujka 2023. godine sudjelovali su u terenskoj nastavi iz povijesti u Vukovaru. Posjet Vukovaru učenika završnih razreda osnovnih škola iz BiH temelji se na sporazumu o međusobnoj suradnji sklopljenom između Ministarstva hrvatskih branitelja RH i ministarstava nadležnih za obrazovanje i znanost u BiH te Odjela za znanost i obrazovanje Hrvatskog narodnog sabora BiH, kao i gradova i općina u BiH u kojima se provodi škola po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku.

Tijekom posjeta Vukovaru stručni predavači i predstavnici institucija koje su posjetili, učenike su upoznali s pojedinostima vezanim za opsadu Vukovara, organizaciju otpora, stradanjima i svim nedaćama s kojim su se susreli žitelji „Grada heroja“. Također, tijekom posjeta učenici su se upoznali s bogatom kulturno – povijesnom baštinom kraja koji su posjetili.

Za sve učenike i njihove razrednike posebno dojmljivi bili su posjeti Spomen domu hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Putu spasa – Kukuruznom putu, muzejskom dijelu Vukovarske bolnice, Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata, Ovčari i Spomen domu Ovčara, Vukovarskom vodotornju i ostalim mjestima koja svjedoče o brutalnoj agresiji i ratnim stradanjima.

U sklopu terenske nastave iz povijesti učenici devetih razreda također su posjetili Gradski muzej Vukovar, samostan i crkvu sv. Filipa i Jakova te Muzej vučedolske kulture, a učenici su također sudjelovali u Školi mira i Kvizu znanja u Ružičkinoj kući.

Učenici i djelatnici osnovnih škola s područja općine Čitluk prvi put su sudjelovali u terenskoj nastavi iz povijesti u Vukovaru te su iskazali zahvalu Općini Čitluk, Ministarstvu branitelja RH i ostalim organizatorima na dobro osmišljenom i realiziranom projektu.

Uz učenike iz broćasnkih osnovnih škola u Vukovaru su na terenskoj nastavi u isto vrijeme bili i učenici OŠ „Lipanjske zore“ Višići, OŠ Crnići i OŠ Stolac.

Foto: OŠ fra Didaka Buntića, OŠ Bijakovići i OŠ Čerin

 

WordPress Video Lightbox