Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Svestranošću OMH Čitluk blistavo predstavljano svekoliko bogatstvo Brotnja u Šibeniku

U organizaciji domaćina Ogranka Matice hrvatske u Šibeniku sinoć je u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgotić“ predstavljen rad Ogranka Matice Hrvatske u Čitluku i otvorena izložba slika akademskih umjetnika iz Brotnja.

U velikoj multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice „Juraj Šižgotić“ u Šibeniku je predstavljen rad Ogranka Matice hrvatske u Čitluku, zatim roman književnice Anite Martinac „Od Franje do Feanje“ u izdanju ogranka iz Čitluka i knjiga „Politika za obične ljude – Bakulina škola poštenja“ u izdanju više Ogranaka Matice hrvatske iz Hercegovine, koju je priredio Ivan Sivrić, predsjednik DHK HB, te otvorena izložba radova akademski umjetnika iz Brotnja.

Prisutne je pozdravila predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Šibeniku gospođa Zdenka Bilušić, te kazala ukratko o dosadašnjoj suradnji ovih dvaju Ogranaka i poželjela dobrodošlicu gostima iz Brotnja ističući da je ovaj kulturni događaj nastavak još tješnje suradnje i poticaj za što skoriji uzvrat posjete članova Ogranka iz Šibenika u Čitluk, Međugorje.

O značaju i povijesti najstarije hrvatske kulturne ustanove Matice hrvatske, posebice o radu i nakladništvu njenog Ogranka iz Čitluka govorio je njezin predsjednik Andrija Stojić s naglaskom na bogatu nakladničku djelatnost Ogranka (objavljeno 226 naslova i više časopisa), o njegovoj integrativnoj ulozi u ovim prekograničnim hrvatskim prostorima te neprestanom zalaganju za očuvanje identiteta hrvatskog naroda. Stojić je istaknuo važnost obilježavanja 100. obljetnica spašavanja djece od gladi u Hercegovini i značenje djelovanja fra Didaka Buntića, narodnog tribuna iz Brotnja.

Sa ovim djelima koje večeras predstavljamo i autorima, književnicima Ivanom Sivrićem i Anitom Martinac želimo dati svoj obol u obogaćivanju i približavanju sveopćoj Ljubavi, po kojoj znamo za naše počelo i smisao života, te ostati čvrsto na principima koje su nam namrijeli u baštinu naši preci. Što je i sasvim razumljivo ako imamo na umu činjenicu da pripadamo najstarijoj kulturnoj ustanovi hrvatskog naroda i da nam jedan od temeljnih zadataka mora biti proučavanje, vrednovanje i predstavljanje svih važnih zbivanja naše prošlosti i zaslužnih pojedinaca sa svih područja kulturne, umjetničke, znanstvene i vjerske djelatnosti. U tom pogledu vrijedan je prinos dao Ogranak Matice hrvatske Čitluk kroz ova izdanja, što mu služi na čast, a ostalim biva primjer vrijedan nasljedovanja, između ostalog kazao je Andrija Stojić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske iz Čitluka i član Glavnog odbora Matice hrvatske.

Roma Od Franje do Franje i knjigu Politika za obične ljude /Bakulina škola poštenja predstavili su autori predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, gospodin Ivan Sivrić i književnica, autorica romana Anita Martinac. Gospodin Sivrić je obuhvatio sadržaj, put nastanka i poruka ovih djela istaknuvši kako bi ove knjige trebale barem nekome prionuti za srce i tada bi opravdale svoju poticajnu svrhu.

Roman posvećujem onima koji istinu ljube, žrtve ne zaboravljaju, oprost i pomirbu žude, djeluju u ime Boga i pravde i sve zbog čiste ljubavi rade, kazala je između ostalog autorica Anita Martinac na sinoćnjem predstavljanju ovog izvrsnog romana.

O izloženim radovima akademskih broćanskih umjetnika govorio je gospodin Andrija Stojić koji je skupa sa Majom Gagrom pisac predgovora izložbe koja već nepunu godinu dana putuje po gradovima Hrvatske, te istaknuo „Refleksi broćanske raspjevanosti, čudesnih, čarobnih sazvučja i koloritne razigranosti, upravo ono što suštinski determinira svijet ovog zemljopisnog kraja akcentirane životnosti“. Izložbu je otvorila predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Šibeniku gospođa Zdenka Bilušić.

Cjelovečernji kulturni program obogatila je sa svojim glazbenim prinosima Ženske klape „Bura“ iz Čitluka. Više od stotinu posjetitelja druženje je nastavilo uz glazbu i pjesmu, kušanjem vina iz podruma „Brkić“ koji je se šibenčanima predstavio sa svojim kapljicama Žilavke i Blatine iz broćanskog vinogorja, navedeno je u priopćenju Ogranka Matice hrvatske Čitluk.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.982579588556336.1073743042.252864094861226&type=1&l=59048a4940

WordPress Video Lightbox