Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

SŠ dr. fra Slavka Barbarića: Završen projekt „Mirovno obrazovanje“

Danas je održana završna aktivnost projekta „Mirovno obrazovanje“ kojeg su organizirali Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a i PRO – Budućnost (USAID). U projekt je uključena i Srednja škola dr. fra Slavka Barbarića u Čitluku. Potporu projektu je iskazala i ravnateljica SŠ dr. fra Slavka Barbarića – Čitluk, prof. Adela Škutor. Koordinatorica projekta bila je stručna suradnica, pedagoginja Doris Vlašić.

Projekt se zasnivao na jednogodišnjem programu mirovnog obrazovanja te na učenju kroz iskustvene radionice i druge aktivnosti. Cilj programa bio je da se kod učenika unaprijede stavovi, znanja i vještine za izgradnju mira.

Kroz različite radionice smo nastojali poslati poruke mire jer samo mir donosi dobro. Cilj programa je ohrabriti učenike na aktivno zalaganje za mir. Učenici su imali mogućnost steći osnovne vještine koje su potrebne za utemeljeno i argumentirano zalaganje za mir jer mir nema alternativu – kazala nam je pedagoginja Doris Vlašić.

Uz suglasnost roditelja cjelokupni program su završili učenici: Marija Ćorić (IV.1), Nikolina Karačić (IV.1), Marija Raguž (IV.1), Iva Džida (IV.2), Kata Luburić (IV.2), Marija Sofija Mijatović (IV.3), Marta Sivrić (IV.4), Lorena Bojčić (IV.4), Ana Lesko (IV.5), Marjan Ostojić (IV.6), Helena Barać (IV.6), Mihael Odak (IV.7).

Poruka koju smo odabrali za našu grupu i koju želimo prenijeti i ostalima jeste: Zla se kloni, a čini dobro, traži MIR i za njim IDI! (PS 34,15.) – dodala je Vlašić.

Učenici prvih razreda sudjelovali su u projektu izradom kreativnim radovima na temu mira, koji su izloženi u predvorju škole. Kreativne radove izradili su učenici iz više odjela, a to su: I.1 odjel: Gabrijel Barbarić, Martina Barbarić, Emanuela Jerković, Elena Karačić, Josip Stojić; I.2 odjel: Marija Pinjuh, Matea Radišić, Iva Tokić; I.3 odjel: Tea Ćavar i Nika Ljolje.

Osvrćući se na cijeli projekt pedagoginja Doris Vlašić, koordinatorica projekta za SŠ dr. fra Slavka Barbarića nam je kazala: Jedno od predavanja nam je održala i profesorica Reala Šakota kojoj zahvaljujemo. Tema: Međureligijski dijalog. Ljepota umjetnosti je u različitim religijskim tradicijama. Izgradnja mira je obveza svakog vjernika te predstavlja jedan vid služenja Bogu.

Zahvalni smo ravnateljici škole Adeli Škutor na podršci, pomoćnici ravnateljice Sandi Sušac na kreativnoj pomoći, profesorici likove umjetnosti Tanji Ivanković i novinarsko informatičkoj sekciji: profesorici Stanislavi Anić i profesorici Kristini Primorac što su pratili naš rad i objavljivali sadržaj projekta na stranici škole.

Pedagoginja Vlašić nam je također istaknula da ono što su učenici naučili i što će ponijeti među svoje vršnjake jeste da iako se komunikacija sama po sebi čini jednostavna, često kada pokušamo uspostaviti komunikaciju s drugima ili drugi s nama dolazi do nerazumijevanja, što može uzrokovati konflikte i frustracije. Sposobnost da izrazimo svoje osjećaje bez napadanja ili okrivljivanja drugih je preduvjet nenasilne komunikacije. Nenasilnom komunikacijom zalažemo se za svoja prava i potrebe, vodeći pritom brigu i o osjećajima, potrebama naših sugovornika, sa željom da se postigne obostrana korist.Često smo robovi naučenih obrazaca ponašanja. Međutim, oni nam ne mogu biti isprika za pasivnost ili agresivnost. Načini konstruktivnog rješavanja sukoba i tehnike asertivnog ponašanja mogu se naučiti i uvježbati. Vježbama koje nam pomažu u rješavanju sukoba i boljoj komunikaciji razvijamo naše socijalne interakcije, dajemo im novu kvalitetu i svoj cjelokupni život podižemo na jednu novu, višu razinu.

Potrebno je kad god je moguće raditi na prevenciji tj. naučiti prepoznavati znakove koji ukazuju na problem i nastojati spriječiti neprijateljstva i napetosti prije nego što se razvije sukob.

Na kraju nam je pedagoginja Doris Vlašić istaknula da mir možemo graditi na čak jednostavnim stvarima – a to je kada se svaki put suprostavimo nekoj predrasudi, nekom poticanju na mržnju – tog trenutka smo mi vrlo važan faktor u izgradnji mira i to je naša prilika da reagiramo.

Mir je nešto čemu svi težimo i što svi tražimo. Čovjeku je potrebno da se kulturno izgrađuje i duhovno obnavlja.

 

WordPress Video Lightbox