Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Razmišljanja maturanata općine Čitluk

Nastavljaju li maturanti svoje daljnje obrazovanje? Koji je razlog njihovog studiranja? Koji su najvažniji kriteriji prilikom izbora studija? Što će studirati, ostaju li u BiH ili planiraju nastavak obrazovanja izvan granica? Ovo su samo neka od pitanja u provedenoj anketi među maturantima Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića u Čitluku.

75,14 % maturanata želi nastaviti svoje daljnje obrazovanje. Istraživajući razloge zbog kojih maturanti planiraju nastaviti svoje obrazovanje, 31,79 % ističe da žele steći više znanja u području koje ih zanima, 24,85 % smatra da je sa završenim studijem lakše naći posao. 8,67 % kao razlog navode to da s diplomom imaju više prilika za otići van države. Nešto manji broj kao razlog navodi da to od njih obitelj očekuje kao i to da ne znaju što bi drugo radili poslije srednje škole i radije bi studirali nego odmah tražili posao.

50,86 % maturanata planira upisati studij u BiH u gradu Mostaru.
15,60 % maturanata svoje daljnje obrazovanje planira u inozemstvu. 13,29 % maturanata se opredijelilo za Hrvatsku dok manji broj svoje daljnje obrazovanje nastavlja u Njemačkoj i Austriji.

48,55 % maturanata planira upisati državne fakultete, dok manji broj njih odlazi na privatne fakultete (5,20 %).

Učenici završnih razreda najveću zainteresiranost pokazuju za: Ekonomski fakultet, Medicinski fakultet, Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike, Fakultet prometnih znanosti, Filozofski fakultet, Fakultet prirodoslovno – matematičkih i odgojnih znanosti, Fakultet zdravstvenih studija, Pravni fakultet, Fakultet informacijskih tehnologija, Agronomski i prehrambeno – tehnološki fakultet, Glazbena akademija.

Kao kvalitete odabranih studija navode: Dobra organizacija studija, više prakse, bolje poznavanje rada na računalu, deficitarno zanimanje, stjecanje boljeg znanja, bolja povezanost sveučilišta s ostalim zemljama, kvaliteta zdravstvenih studija jer se može naći lakše posao u inozemstvu, studij koji ću upisati nije davno otvoren.

Prema mišljenju maturanata najvažniji razlozi nezaposlenosti mladih osoba u BiH su: Nema perspektive za ostanak u BIH; Država je nezainteresirana za mlade; Mito, korupcija, nepotizam; Država pred raspadom; Plaće su male, država nije baš razvijena; Zauzeta struka – previše zaposlenih bez fakulteta, dok oni s fakultetom čekaju; Nema dovoljno firmi, ljudi se bave poljoprivredom kao prije; Svi traže radno iskustvo; Država ne omogućava mladima zapošljavanje; Zbog roditeljskog uzdržavanja mladi ne traže posao; Misle da će pronaći bolji život negdje dalje; Stanje u državi – sve je do države.

U ovoj školskoj godini ispratili smo jednu od boljih generacija
Jedni odlaze na fakultete (državne, privatne), drugi planiraju pronaći posao, treći uzimaju predah od svega..

Najvažnije od svega je pružiti sebi dovoljno vremena i razmisliti o vlastitim sposobnostima, vrijednostima i interesima.

Upoznavanjem sebe, zapravo i počinje proces izbora zanimanja. Nitko ne može odlučiti umjesto vas stoga morate dobro poznavati sebe. Dobro promislite, razmotrite i analizirajte te konstatno motivirajte sami sebe.

U donošenje odluke uključite podjednako i racionalni i emocionalni um i pustite da vas vode kroz budućnost.

Dobro razmislite i mudro donesite životnu odluku o nastavku školovanja i/ili zaposlenju. Nemojte se bojati napraviti nešto novo. Zapamtite, amateri su sagradili Arku a profesionalci Titanic.

Uspješan nastavak životnog puta što god izabrali.

 

Pedagoginje: Doris Vlašić, prof.,
                    Josipa Primorac,prof.

WordPress Video Lightbox