Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Predstavljanjem monografije završeni 15. Didakovi dani

Predstavljanjem Monografije župa Brotnjo – Gradnići završeni su 15. Didakovi dani. Predstavljanje monografije autora dr. fra Roberta Jolića održano je sinoć u staroj gradnićkoj crkvi, a uz autora monografije koja na 422 stranice i kroz pet većih tematskih cjelina donosi pregled opće i crkvene povijesti stare župe Brotnjo i nove župe Gradnići govorili su: prof. dr. Ivica Šarac i fra Marinko Šakota, župnik župe Međugorje.

Na početku predstavljanja autora, predstavljače i sve posjetitelje pozdravio je domaćin fra Nikola Rosančić, koji je kazao kako je monografija već postigla svoj cilj.

Ovim događajem zatvaramo petnaeste po redu Didakove dane. Monografiju je dobila, mislim svaka kuća u Gradnićima. I oni koji su otišli iz župe Gradnići, pitali su za monografiju i dobili je, pa čak i župljani susjednih župa budući da su se odvojili od ove župe, kao i ostali zainteresirani. Mislim da je monografija već postigla svoj cilj, tako da je dospjela u svaku kuću i zato što su je ljudi čitali, analizirali i razgovarali o njoj – poručio je fra Nikola Rosančić, župnik župe Gradnići.

Povijest učiteljica života

Nakon što je voditeljica programa Andrijana Zubac kazala nekoliko riječi o ovogodišnjim Didakvoim danima i samoj monografije, predstavljanje monografije nastavljeno e izlaganjem fra Marinka Šakote. Inicijator Didakovih dana, u čijem programu je monografija predstavljena, kazao je kako je povijest u hrvatskom narodu nije vrednovana na pravi način i da se stječe dojam da živimo za sadašnji trenutak i budućnost, pritom ne vrednujući povijest dovoljno, a uz to joj često pristupamo selektivno i ideološki, a ne integrativno kako bi to trebalo.

Zahvaljujem mom subratu, kolegi dr. fra Robertu Joliću na ovom djelu kojim je on iz zaborava izvukao mnogo toga i to na integrativan način. To znači onako kako je bilo. Kada se svemu pristupa na takav način, onda se možemo izmiriti sa svojom prošlošću, inače nema izmirenja i nema mira. Drago mi je da je monografija ugledala svjetlo dana. Drago mi je da ćemo moći učiti o svojoj povijesti. Važno je učiti o svojoj povijesti jer će nam, već sam to spomenuo, pomoći da shvatimo da i mi možemo danas puno toga. Zato je povijest učiteljica života – zaključio je fra Marinko Šakota.

Zaokružen ciklus povijesnih prikaza o Brotnju

Govoreći o monografiji koju je napisao dr. fra Robert Jolić, prof. dr. Ivica Šarac osvrnuo se na nekoliko fra Robertovih studija i monografija o Brotnju i kazao kako je najnovijom monografijom autor zaokružio ciklus povijesnih prikaza. Također, prof. dr. Ivica Šarac posjetiteljima je pobliže predstavio svako poglavlje monografije i na kraju naglasio važnost arhivske građe kojom se autor služio u pisanju monografije.

U monografiji je navedeno s kojim se neobjavljenim i objavljenim izvorima autor služio u pripremi i izradi ove knjige. Osobito je važan onaj popis neobjavljenih izvora, iz kojeg se vidi da je najvažnije podatke crpio iz Arhiva Hercegovačke franjevačke provincije, Arhiva provincije Bosne Srebrene, Arhiva Mostarsko-duvanjske biskupije, iz Arhiva župe Gradnići, Arhiva župe Čitluk te iz Arhiva Osnovne škole fra Didaka Buntića. Posebna vrijednost monografije je u tome što se neki podaci iz do sada neobjavljenih vrela koriste po prvi put… Za župljane župe Gradnići ova monografija je riznica obilja informacija o živima i mrtvima njihove župe, a za svakoga tko se bavi poviješću župe i Brotnja ubuduće neizostavno djelo u popisu literature – kazao je prof. dr. Ivica Šarac.

Pred kraj predstavljanja autor monografije kazao je kao je iz postojećih radova mogao u monografiju uvrstit brojne podatke, no i da je u radu na monografiji došao do novih podatak i novih spoznaja o župi Gradnići.

Ono što je potpuno novo je priča o župi Gradnići, to jest od 1920. godine do danas. Znate, čuli ste od starijih i čitali da je ta župa bila čudna priča. Dokinuta 1918., da je njezina prava preuzela župa Čitluk, ali zalaganjem fra Didaka i nekih drugih dvije godine kasnije ona se ponovno osniva u približno istom obimu u kakvom je i danas. To je ono što je potpuno novo u ovoj monografiji koju ovdje predstavljano večeras i ono što je bilo i meni potpuno novo. Ono što mislim da je najvrjednije u svemu tome je da je 90% ovoga teksta napisano na temelju izvorne građe. To za jedan znanstveni rad je zapravo najvažnije. Jedini pravi temelj da se stvari napišu onakve kave one jesu jest služiti se arhivskom građom – kazao je dr. fra Robert Jolić.

Osvrćući se na novootkrivene činjenice dr. fra Robert Jolić je istaknuo dvije.

Najveće otkriće meni je bila godina od kada župnici točno borave ovdje u Gradnićima. Mi smo do sada redovito na temelju izvještaja biskupa Dragičevića iz 1761. godine navodili tu godinu kao da su otprilike od tada župnici i kapelani stanovali u Gradnićima i onda, igrom slučaja, smo pronašli prijepis originalnoga dokumenta gdje se točno navodi godina 1756. kada je obitelj Zubac darovala točno ovaj dio u koji su se župnici naselili i odavde opsluživali cijelu župu Brotnjo. Dakle, ovdje župnici franjevci borave neprekidno već više od 260 godina… Drugo veliko otkriće, zapravo potvrda onoga što smo slutili, jesu dva starija boravišta franjevaca, prije nego što su se naselili trajno u Gradnićima – istaknuo je autor monografije.

Zanimljivo, oba starija boravišta franjevaca nose naziv Krstivede. Jedno boravište bilo je smješteno u Dobrom Selu a drugo u Tepčićima.

U glazbenom dijelu programa nastupile su učenice Osnovne glazbene škole Brotnjo i Srednje glazbene škole Široki Brijeg.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1184847818336014&type=1&l=7dcd954363

WordPress Video Lightbox