Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Međunarodna likovna kolonija „Didak 2018“ ocjenjena izuzetno uspješnom

Međunarodna likovna kolonija „Didak 2018“, uz sudjelovanje sedamnaest umjetnika iz Hrvatske i BiH, održana je u Gornjoj Blatnici i Gradnićima, a sinoć je u Gradnićima upriličeno svečano otvaranje izložbe radova nastalih na trodnevnoj međunarodnoj likovnoj koloniji.

Zahvalu umjetnicima na nesebičnom trudu, na početku sinoćnjeg programa uputio je fra Nikola Rosančić, župnik župe Gradnići, a biranim riječima o radu umjetnika koji svake godine svojim radovima obogate fundus Galerije Didak govorio je i fra Ferdo Boban, prijašnji župnik župe Gradnići.

Tijekom rada u Gornjoj Blatnici umjetnike su posjetili mnogobrojni posjetitelji, a među njima su bili i učenici. Tijekom posjeta učenici s izraženom sklonosti prema likovnosti pokušavali su se uključiti u rad kolonije, što je jako razveselilo umjetnike.

Ovdje na izložbi će te vidjeti jedan raspon i rukopisa i uzrasta u likovnom smislu i različitih iskustava od slikara koji su sudjelovali na koloniji. Nitko na ovoj koloniji nije izgubio od svog slikarskog karaktera, to se vidi na svakoj slici i mislim da je ovo bila jako uspješna kolonija, naravno po mom subjektivnom gledanju. Za vašu informaciju, po mojoj procjeni, moglo bi na koju izložbu, bilo koje razine, odavde izabrat se jedan dobar broj slika za prikaz recentnog stanja slikarstva Hrvatske – kazao je Anđelko Mikulić, širokobriješki umjetnik kojemu je pripala čast da otvori izložbu.

Bez obzira što je kolonija trajala kratko umjetnici su inspirirani fra Didakom i njegovim djelima na ovogodišnjoj manifestaciji stvorili jako kvalitetna djela, u što se uvjerio i Marin Ivanović, ravnatelj Umjetničke galerije u Dubrovniku.

Ove godine, kao i ranijih godina, nastavljena je uspješna tradicija likovne kolonije na koju je ove godine došlo sedamnaest slikara iz Hrvatske i BiH. Umjetnici su stvarali tri dana. Oslikano je 40-ak radova inspiriranih uglavnom fra Didakom, no ove godine nismo željeli ograničavati umjetnike i pustili smo da do izražaja dođe njihov prepoznatljivi rukopis kroz različite teme. Na koloniji je nastalo 40-ak radova izvrsne kvalitete tako da smo prezadovoljni ovogodišnjom kolonijom, a koloniju je posjetio i povjesničar umjetnosti Marin Ivanović, ravnatelj Umjetničke galerije u Dubrovniku, što nam je ogromna čast i zadovoljstvo – kazao nam je Mario Boban, voditelj Međunarodne likovne kolonije Didak 2018.

Nakon svečanog otvaranja posjetitelji su imali priliku razgledati izložbu.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1184734085014054&type=1&l=1dbdb65084

WordPress Video Lightbox