Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Počeli 16. Didakovi dani

Program 16. Didakovih dana, manifestacije posvećene životu, liku i djelu istaknutoga hercegovačkog franjevca fra Didaka Buntića, započeo je danas ispred fra Didakove rodne kuće u Paoči. Kod spomen obilježja svijeće su zapalili i cvijeće položili predstavnici Općine Čitluk, MZ Paoča, HKUD Didak i OŠ fra Didaka Buntića iz Čitluka, a prigodnu molitvu predvodio je fra Nikola Rosančić, župnik župe Gradnići.

Fra Nikola je također u prigodnom obraćanju pozdravio sve nazočne, zahvalio im na dolasku i napravio mali osvrt na ranije organizirane Didakove dane. Na blagdan sv. Franje, fra Nikola je kazao kako je često potrebno vratiti se svojim izvorima, baš kao što je to radio sv. Franjo, i odatle učiti kako treba sa žarom i srcem djelovati. A inspiraciju za djelovanje možemo pronaći i u djelima fra Didaka Buntića.

Od fra Didaka možemo puno toga naučiti na različitim područjima. Fra Didak je sve radio u zajedništvu, i što se tiče politike, i što se tiče naroda, i što se tiče fratara, uvijek je oko sebe imao suradnike jer je znao da bez obzira koliko mu je Bog dao darova i talenata on ne može sam. Nama nekada u ovom našem vremenu upravo fali toga zajedništva – kazao je fra Nikola Rosančić.

U prigodnom programu sudjelovale su i Gordana Zubac i Valentina Pehar, učenice OŠ fra Didaka Buntića, koje su izvele pjesmu „Prosvjetitelj“ Nikole Kordića, dok su ostali nazočni učenici kod spomen obilježja zapalili svijeće te su razgledali fra Didakovu rodnu kuću.

Šesnaesti Didakovi dani nastavit će se u nedjelju, 6. listopada. Nedjeljni program započet će slavljenjem sv. Mise u 11 sati, koju će u župnoj crkvi u Gradnićima predvoditi fra Iko Skoko, zamjenik provincijala Hercegovačke franjevačke provincije, a u 12 sati ispred fra Didakovog spomenika na platou gradnićke župne crkve uslijedit će svečanost otvaranja 16. Didakovih dana.

Zvonko Milas, državni tajnik za Hrvate izvan Republike Hrvatske, otvorit će Didakove dane na svečanosti na kojoj će uz prigodna obraćanja biti priređen i glazbeni program.

U večernjim satima, s početkom u 18 sati, u župnoj crkvi u Gradnićima održat će se duhovna obnova za župu, čime će završiti nedjeljni program.

WordPress Video Lightbox