Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Održana partnerska grupa „Upoznavanje javnosti o projektima Općine Čitluk“

U dvorani za sastanke Općine Čitluk danas je održan sastanak partnerske grupe s ciljem upoznavanja javnosti s projektima koje je Općina Čitluk realizirala u proteklom razdoblju i s projektima koji su planiranu za buduće razdoblje. Planirani projekti dio su plana implementacije projekata za sljedeće trogodišnje razdoblje (2020-2022) i kao takvi se nalaze u Integriranoj strategiji razvoja Općine Čitluk za razdoblje 2019-2027 godine.

Sastanak partnerske grupe sazvao je Slaven Markota, stručni savjetnik za planiranje razvoja i koordinator procesa praćenja implementacije strategije razvoja Općine Čitluk, a na današnjem sastanku sudjelovali su predstavnici osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja, Sveučilišta Hercegovina, Doma zdravlja, Centra za socijalni rad, Turističke zajednice, Športskog saveza Brotnja, Udruge Susret, Vijeća mladih i BRUM-a.

Na sastanku s predstavnicima iz svih društvenih sektora napravljen je osvrt na ranije važeću strategiju razvoja. Vezano za ovu strategiju, koja je bila usvojena za razdoblje od 2008-2020 godine, predstavljen je plan kapitalnih projekata iz 2018. godine te su predstavljeni realizirani projekti za 2018. godinu kao posljednju godinu prije usvajanja nove strategije razvoja. Uz predstavljanje projekata za ovo razdoblje i njihove realizacije također je napravljena usporedba realizacije u odnosu na strategiju, nakon čega su predstavljeni noviji projekti.

Značajnije projekte, za čiju su realizaciju u 2019. godini uz sredstva Općine Čitluk prikupljana sredstva i iz vanjskih izvora, predstavio je Slaven Markota, koji je naglasio da je Općina Čitluk u posljednjem relativno kratkom razdoblju uspjela prikupiti približno 600.000,00 KM prijavljujući se na javne pozive različitih institucija i viših razina vlasti.

Glavni naglasak Markota je stavio na projekte poput rekonstrukcije i daljnje izgradnje kanalizacijske mreže u Čitluku, Međugorju i Bijakovićima, te izgradnju školskih sportskih dvorana, ali i na sredstva iz međunarodnih fondova prekogranične suradnje. Navedeni novčani iznos odnosi se na već započete projekte, a do kraja godine očekuje se dodatnih 250.000,00 KM namijenjenih za gradnju srednjoškolske sportske dvorane, čija izgradnja je u pripremi. Kada su u pitanju međunarodni fondovi naglašena je važnost sudjelovanja na svakom budućem pozivu i važnost suradnje sa susjednim općinama i gradovima na prijavljivanju projekata.

Aktivnosti vezane za objavljivanje javnih natječaja za izvođenje radova na sastanku je predstavio Mate Miletić, savjetnik načelnika općine Čitluk, koji se osvrnuo i na program prekogranične suradnje koji je vrlo bitan za Općinu Čitluk, dok se gospođa Mirela Suton Wiliams, predstavnica UNDP-a u BiH – organizacije koja je financijski pomogla pri izradi nove strategije, angažiranju konzultanata, različitim obukama i sl., osvrnula na metodologiju korištenu pri izradi predstavljenog izvještaja. Uz navedeno gospođa Suton Wiliams istaknula je važnost praćenja razvojnih trendova i korištenja suvremene metode izvještavanja i analize.

Također, na današnjem sastanku predstavljen je plan aktivnosti za 2020. godinu, a u raspravi nakon izlaganja sudjelovali su svi sudionici sastanka, što je i jedan od ciljeva upoznavanja javnosti s realizacijom projekata i njihovim planiranjem.

Cilj održavanja ovakvih sastanaka je građane javno i transparentno informirati o aktivnostima vezanim za razvojne projekte te je stoga planirano na sljedeće sastanke putem javnih poziva pozvati i članove šire društvene zajednice, sve u svrhu postizanja bolje informiranosti građana i ostvarivanja bolje komunikacije između građana i predstavnika lokalne samouprave.

Najavu pozivanja članova šire društvene zajednice pozdravili su svi sudionici sastanka ocijenivši da je to dabar način uključivanja javnosti, uz zaključak da će sve sugestije vezane za planirane aktivnosti biti korisne i dobrodošle.

WordPress Video Lightbox