Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

„Broćanska kadulja“ organizirala predavanje o sakupljanju pčelinjeg otrova

Udruga pčelara „Broćanska kadulja“ sinoć je u Maloj dvorani Kulturno-informativnog centra Čitluk organizirala predavanje na kojemu je magistar agronomije Tvrtko Matijević predstavio nove tehnologije u sakupljanju pčelinjeg otrova.

Na početku predavanja Miroslav Ostojić, predsjednik Broćanske kadulje, pozdravio je članove udruge i kolege iz okolnih gradove te se zahvalio predavaču na izdvojenom vremenu za predstavljanje vlastitih iskustava u sakupljanju pčelinjeg otrova, što za pčelare pored proizvodnje meda također može biti način zarade.

Započinjući svoje predavanje Matijević je upoznao nazočne sa svojstvima pčelinjeg otrova i njegovoj primjeni, a potom i sa samim načinom prikupljanja i sa uređajima koje ovaj vlasnik obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Daruvara konstantno dorađuje. Inovativnost i dobri rezultati u radu svrstali Matijevića u red najboljih hrvatskih mladih poljoprivrednika pa je kao takav imao priliku svoj inovativni način sakupljanja pčelinjeg otrova predstaviti i za posjeta Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Budući da ovo doba godine ne dopušta praktični prikaz u pčelinjaku Tvrtko Matijević prikazao je način sakupljanja pčelinjeg otrova i putem video prezentacije a u razgovoru s nazočnim pčelarima dotakao se svih detalja vezanih za sakupljanje pčelinjeg otrova, utjecaj na pčele pa i samu cijenu pčelinjeg otrova.

Sinoć održano predavanje dio je projekta Broćanske kadulje. Dobroslav Zovko, predsjednik Saveza pčelara “Kadulja”, glavni urednik časopisa “Pčela” i voditelj projekta koji je pozitivno ocijenjen od strane Sweden/USAID projekta razvoja tržišne poljoprivrede II (Farma II) kazao nam je kao udruga pčelara „Broćanska kadulja“ kontinuirano radi na educiranju pčelara te da se stoga odlučila i na sinoćnje predavanje. Također, Zovko nam je kazao kako „Broćanska kadulja“ aktivno sudjeluje i u savezu jedanaest općinskih udruga pčelara iz Hercegovine. Savez hercegovačkih pčelara „Kadulja“ također ima potpisan ugovor u okviru projekta Farma II a implementacija projekta, čiji je Zovko voditelj, a koji uključuje ponovno izdavanje časopisa, studijska putovanja i opremanje ureda započet će u novoj godini.

WordPress Video Lightbox