Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Na Danima berbe grožđa potpisan važan sporazum o suradnji

Općinsko vijeća Čitluk kao glavni nositelj organizacijskih aktivnosti vezanih za turističko-kulturno-gospodarstvenu manifestacije „Dani berbe grožđa“ i Općina Čitluk potpisali su sinoć važan sporazum o suradnji sa Sveučilištem u Mostaru. Na završnoj večeri 66. Dana berbe grožđa, sporazum o suradnji potpisali su Predrag Smoljan, predsjednik Općinskog vijeća Čitluk, Marin Radišić, načelnik općine Čitluk i prof. dr. sc. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru.

– Do sada smo imali lijepu suradnju sa našim fakultetima, profesorima i studentima. No, želja nam je dodatno osnažiti suradnju i stoga smo večeras potpisali sporazum o suradnji. Večerašnjim potpisivanjem sporazuma sa Sveučilištem u Mostaru želimo sve potencijale koje imamo, zahvaljujući i struci, podići na jednu višu razinu – rekao je Marin Radišić, načelnik općine Čitluk, govoreći o potpisanom sporazumu. Također, načelnik Radišić je istaknuo kako je općina Čitluk, premda je prostorno mala općina, srce vinogradarske i vinarske proizvodnje u BiH, općina koja uz razvijeno vinogradarstvo i vinarstvo ima razvijeno srednje i malo poduzetništvo, a zahvaljujući Međugorju je i svjetski poznato hodočasničko odredište.

O pripremama za potpisivanje sporazuma, kao i o samom sporazumu okupljenima u podrumu obitelji Dodig u sklopu Sport centra Međugorje nekoliko riječi rekao je i prof. dr. sc. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru.

– Sporazum smo pripremali gotovo godinu dana. Hvala načelniku, gospodinu Radišiću. Hvala predsjedniku OV Čitluk, gospodinu Smoljanu koji su intenzivno radili na tome. Hvala svima vama koji u Sveučilištu vidite instituciju koja može zajedno s vama dragi vinogradari i vinari unaprijediti ono što plemenito vi radite kroz cijelu godinu, a čime se mi ponosimo. Sporazum predviđa brojne aktivnosti. Na nama je da ih provedemo- rekao je rektor Tomić.

Nastavivši se obraćati okupljenima, rektor Tomić istaknuo je nazočnost predsjednika i direktora Instituta za vino iz mađarskog grada Pečuha, koji je jedan od pet vodećih svjetskih instituta za autohtone vinske sorte.

– Jamčim vam večeras ovdje, ako Sveučilište u Mostaru bude ušlo u izgradnju instituta za vinarstvo, institut će biti u Čitluku. Kako to u narodu vole reći: Dite treba vratit majci. Na taj način ćemo unaprijediti sve ovo, dragi vinari i vinogradari, što vi radite. Naši prijatelji dat’ će jedan novi know-how, nove spoznaje Sveučilištu u Mostaru i vjerujem da ćemo uz njihovu pomoć učiniti Sveučilište i ovaj kraj još boljim u smislu istraživanja i razvoja vina. Dragi čelnici Općine Čitluk, dragi prijatelji, Sveučilište u Mostaru će biti vjerodostojan partner u pronalaženju najboljih putova i najboljih ideja da naše plemenite sorte i plemenitu djelatnost dovedemo na još višu razinu i tako se učvrstimo na svim prestižnim kartama najboljih vina na svijetu – zaključio je rektor Tomić.

Predrag Smoljan, predsjednik Organizacijskog odbora Dana berbe grožđa, na sinoćnjoj svečanosti istaknuo je važnost rujanske manifestacije, na poseban način važnost potpore koju manifestaciji već dugi niz godina pruža Sveučilište u Mostaru, a na poseban način Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru, koji je uz Federalni agromediteranskim zavodom Mostar nositelj aktivnosti vezanih za stručna predavanja u programu Dana berbe grožđa.

Prof. dr. sc. Ivan Ostojić, dekan Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta i prof.dr. sc. Marko Ivanković i sinoć su održali dva zanimljiva predavanja za vinogradare i vinare. Teme njihovih izlaganja bile su: „Značaj suradnje Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta – SUM sa vinogradarima i vinarima“ i „Uloga Federalnog agromediteranskog zavoda u unaprjeđenju vinogradarsko vinarske proizvodnje“, a u znak zahvale za plodonosnu suradnju gospodinu Ostojiću i gospodinu Ivankoviću, Predrag Smoljan uručio je prigodne zahvalnice.

Sinoćnji program glazbeno su obogatili muška klapa Concordia i Broćanski bećari.

 

WordPress Video Lightbox