Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Fra Josip Ikić predvodio svečano misno slavlje u Gradnićima

U župi Gradnići danas se proslavlja blagdan sv. Blaža, nebeskog zaštitnika ove župe. Svečano misno slavlje predvodio je fra Josip Ikić, prefekt i odgojitelj sjemeništaraca u Visokom, te profesor na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji, a uz fra Josipa u suslavlju su bili don Đuro Bender, dekan Broćanskog dekanata i župnik župe Gradina, te fra Nikola Rosančić, župnik župe Gradnići.

Na svečanom misnom slavlju okupio se veliki broj župljana župe Gradnići i njihovih gostiju. Okupljenim vjernicima fra Josip Ikić u svojoj današnjoj propovjedi govorio je o svetom Blažu i važnosti njegovog djelovanja, te naglasio da su sv. Blaž i ostali sveci pozvani od Boga da kroz svoj život budu svjedoci Božje ljubavi. Naravno, da svjedoče Božju ljubav pozvani su i svi kršćana, no u tome ih često ometaju „moderna ropstva“, ateistički humanizam i slične pojave na koje je fra Jospi Ikić nazočnima skrenuo pozornost.

Sveti Blaž i ostali sveci koje slavimo nas vraćaju na pravi put, Isusu Kristu. On je jedini put, istina i život. On je za mene i za tebe umro na križu. On nas može spasiti… Nema života bez Boga. Bog nas je satkao i mi smo proistekli od Boga. Ništa ovozemaljsko nas ne može zadovoljiti, mi smo stvoreni za veće stvari – poručio je fra Josip Ikić i doda da nema ništa loše u užicima, materijalnoj sigurnosti, slavi i sličnim darovima od Boga, ali da oni ne mogu biti najvažniji u ljudskom životu.

Nastavljajući svoju propovijed fra Josip Ikić je naglasio da su iz Isusovih usta tekle mile, lijepe i drage riječi koje su ljude hrabrile i oduševljavale, kao i da je sv. Blaž propovijedao mile riječi, riječi Evanđelja. Govoreći o snazi ovih riječi, fra Josip Ikić upozorio je i na riječi koje su ne prihvatljive u kršćanskom životu, a to su psovke i ogovaranja.

Svečano misno slavlje pjesmom je obogatio Mješoviti zbor župe Gradnići, a na kraju misnog slavlja župnik fra Nikola Rosančić čestitao je svima blagdan sv. Blaža, zahvalio svima koji su sudjelovali u njegovom dostojanstvenom obilježavanju, te podsjetio na trodnevnu duhovnu pripravu koju je predvodio fra Josip Ikić i ostale događaje koji su u proteklih nekoliko dana organizirani u slavu sv. Blaža.

Nakon završetka svečanog misnog slavlja održano je grličanje – blagoslov grla, nakon kojeg su župljani župe Gradnići nastavili proslavu blagdana nebeskog zaštitnika u svojim domovima.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1242518309229128&type=1&l=54b68a1f94

WordPress Video Lightbox