Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Predstavljena knjiga „Utisnuti tragovi“

Knjiga „Utisnuti tragovi“, u kojoj su fra Goran Azinović i Ana Zubac skupili kratke životne priče, predstavljena je sinoć u Gradnićima. Predstavljanje knjige održano je u sklopu prve Noći muzeja i u sklopu duhovne priprave za proslavu blagdana sv. Blaža, nebeskog zaštitnika župe Gradnići.

Predstavljena knjiga izdana je u nakladi Ogranka Matice hrvatske Čitluk, a u sinoćnjem predstavljanju sudjelovali su: fra Goran Azinović, Ana Zubac, Jasna Ćorić i Sanja Pehar, dok su u glazbenom dijelu programa nastupili: ženska pjevačka skupina HKUD Didaka, harmonikaš Matej Paponja, te Sara i Lara Jurešić u duetu flaute i gitare.

Na početku predstavljanja dobrodošlicu nazočnima poželio je fra Nikola Rosančić, župnik župe Gradnići, koji je, između ostalog, rekao:

Fra Goran Azinović i Ana Zubac svojom jednostavnošću privlače ljude… Jednostavnost njihovih priča privlači ljude da ih čitaju, a njihove priče su pristupačne svakom čovjeku. Svatko ih razumije kada ih pročita i ono što je lijepo u njima je to da imaju poruku koju svatko od nas može ponijeti sa sobom u život. Ako ovo večerašnje predstavljanje ostvari cilj, da možete čitajući ove knjige obogatiti se i ponijeti nešto u svoj život, onda su oni uspjeli u svom pisanju i ostvarili ono što treba.

Jasna Ćorić, članica Predsjedništva OMH Čitluk, nazočne je upoznala s djelovanjem čitlučkog Ogranka Matice hrvatske, te je nešto više kazala o suradnji s autorima, dok je Sanja Pehar sinoć pročitale neke od priča iz knjige „Utisnuti tragovi“.

Knjiga „Utisnuti tragovi“ književni je prvijenac Ane Zubac. Ana je do sada više puta sudjelovala u nastajanju knjiga lektorirajući tekstove drugih pisaca, ali je oduvijek i samo voljela pisati, što je rekla i na sinoćnjem predstavljanju.

Oduvijek volim pisati. Međutim, da bi se usudili pisati moramo imati neki talent a taj talent je prije svega dar od Boga. Sve što imamo nam je dar od Boga, ali isto tako sve te darove i talente moramo njegovati. Zahvaljujući fra Goranu koji je prepoznao taj talent, evo nastala je ova knjiga. Kako sam već kazala, ja volim pisati, ali nekako to je bilo za moju dušu. Da nije bilo fra Gorana ova knjiga ne bi ugledala svijetlo dana – izjavila je Ana Zubac.

Da svaka knjiga sadrži nešto dobro davno je rekao Miguel de Cervantes a na tragu njegovog razmišljanja svoje izlaganje zaključila je i Ana Zubac.

Miguel de Cervantes je rekao da svaka knjiga sadrži neko dobro. Na tom tragu, vjerujem da ćete i vi kada budete čitali ovu knjigu naći nešto dobro, nešto što će vas poticati da razmišljate o sebi, ali i da budete bolji ljudi. Sve što smo pisali, pisali smo ne samo da obogatimo vas koji ćete to čitati, nego da ponajprije obogatimo sebe, jer ako ne obogatimo sebe onda je sve ostalo manje važno – poručila je nazočnima Ana Zubac.

Uz osvrt na knjigu, poruku za sve nazočne, a posebno mlade kojih je sinoć bilo mnogo u Gradnićima, imao je i fra Goran Azinović. Fra Gorana se naime sinoć posebno dojmio mladi harmonikaš Matej Paponja, pa je, uzimajući njega za primjer, mladima poručio da moraju prepoznati svoje talente, te ih razvijati od malena i na kraju iskoristiti na najbolji način, a to je i jedna od poruka knjige „Utisnuti tragovi“.

Također, fra Goran je sinoć kazao kako je knjiga „Utisnuti tragovi“ nastala spontano i da je s velikom radošću surađivao s Anom Zubac na njenom književnom prvijencu. Fra Goran i Ana su surađivali i prilikom nastajanja fra Goranovih ranije objavljenih knjiga, no Ana je tada obavljala lektorski posao.

Svi nazočni nakon završetka predstavljanja knjige imali priliku razgledati kulturnu baštinu koja se čuva u muzeju u Gradnićima. Ovaj muzej jučer je po prvi puta, u okviru program koji su organizirali Župni ured župe Gradnići i Ogranak Matice hrvatske Čitluk, otvorio svoja vrata posjetiteljima koji su tijekom cijelog dana mogli razgledati najstariji vinski podrum, stare matične knjige i ostale sadržaje sačuvane u muzeju.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1241726029308356&type=1&l=9061285a65

WordPress Video Lightbox