Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Fra Didakova rodna župa srdačno zahvalila dobrotvorima koji su podržali proširenje Didakovog doma

Župni ured Sv. Blaža Gradnići i HKUD Didak sinoć su u restoranu Pivnica organizirali Večer zahvale za sve dobrotvore koji su kupnjom umjetničkih slika podržali projekt proširenja Didakovog doma. U tu svrhu članovi HKUD Didak zainteresiranim žiteljima Brotnja, ali i okolice, ponudili su umjetnička djela nastala u okviru međunarodne likovne kolonije Didak u razdoblju od 2004. do 2016. godine.

Izgradnja Didakovog doma započeta je 2008. godine. U izgrađenoj dvorani već su održani brojni sadržaji vezani za Didakove dane, kao i koncerti, kazališne predstave i slični sadržaji koji obogaćuju društveni život fra Didakove rodne župe. Zbog brojnih aktivnosti s vremenom je došlo do potrebe za proširenje dvorane, što je i učinjeno. Naime, dvorana je proširena za dodatnih 150 m2,

Samo ime „Didakov dom“ je znakovito, želimo na taj način odati poštovanje i priznanje tom čovjeku koji je založio sebe za ovaj narod – kazao je sinoć fra Marinko Šakota, idejni začetnik manifestacije Didakovi dani i međugorski župnik te dodao da se proširenjem dvorane želi stvoriti i prostor za muzej koji će podsjećati na lik i djelo fra Didaka Buntića.

Govoreći koliko se fra Didak zalagao za svoj narod, fra Marinko se prisjetio nekoliko Didakovih velikih projekata pa tako i njegove smrti na čitlučkom polju u vremenu kada je fra Didak pripremao projekt navodnjavanja Brotnja za potrebe poljoprivredne proizvodnje.

To nije završio, ali ostavi je nama da nastavimo njegova djela i mi na ovaj način dragi prijatelji to činimo. Didakovi dani su na neki način nastavak tog njegovog djelovanja kroz sjećanje, ali isto tako i kroz produktivno djelovanje. Umjetnička djela su jedan pokazatelj tog produktivnog djelovanja i mi se zahvaljujemo svim umjetnicima koji su ostavili svoj trag, svoja djela i na ovaj način pomogli ovom domu. Hvala im velika, a vi ste onda prepoznali to, odazvali se i svojim novčanim prilogom podržali ovaj projekt… Želimo ići dalje. Ne želimo utonuti u apatiju u ovim vremenima, nego želimo pokazati da je moguće danas i da se treba raditi, te da se ne smjeno prepustiti melankoliji i negativnom razmišljanju, jer to je Didakov duh. To je moguće i zato je u jednoj maloj župi moguće ostvariti puno toga dobroga i velikoga ako čovjek želi raditi – kazao je fra Marinko Šakota.

U mjesecu studenom prošle godine pokrenuta je već spomenuta prodaja umjetničkih djela, a na sinoćnjoj večeri zahvale fra Marinko Šakota, Jozo Vučić – Baja, član Organizacijskog odbora, Predrag Smoljan, predsjednik Općinskog vijeća Čitluk i Tomislav Martinović, zamjenik predsjedatelja Skupštine HNŽ uručili su kupljene umjetničke slike njihovim novim vlasnicima.

Tijekom prodaje prodano je pedesetak umjetničkih radova različitih autora čijom kupnjom je podržan projekt proširenja dvorane u kojoj će djeca i mladi razvijati svoje talente i koja će svojim sadržajima čuvati uspomenu na hercegovačkog Mojsija.

Večer zahvala protekla je u ugodnom druženju, a svojim nastupima glazbeno su je obogatile članice ženske pjevačke skupine HKUD Didak i glazbenik Jadranko Mikulić.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.986464434834518.1073743049.252864094861226&type=1&l=6c40459c39

 

WordPress Video Lightbox