Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

BLAŽ Enology: U petak u Međugorju kušanje vrhunskih vina blatine i žilavke uz vrhunsku hranu i vrhunski glazbeni program

U petak, 1. rujna od 18 sati uz bazen u Sport centru Međugorje održat će se sedmi eno-gastro zabavni performans BLAŽ Enology. Za one koji su već bili to je dovoljna informacija da dođu i ove godine, jer BLAŽ-u najvećem vinskom blagdanu u Hercegovini svi se vraćaju.

Za one koji nisu bili treba reći kako je eno-gastro zabavni performans BLAŽ Enology pokrenut s ciljem promoviranja autohtonih hercegovačkih vinskih sorti blatine i žilavke te Hercegovine kao vinske regije, a koji iz godine u godinu okuplja sve više vinara i ljubitelja vina. Na ovogodišnjem BLAŽ-u godine sudjelovat će 32 hercegovačka vinara te kao gost i vinar iz Hrvatske, uz još stotine posjetitelja koji će doći kušati vrhunska hercegovačka vina. Sve njih zabavljat će Ivana i Marija Husar, klapa Sebenico i drugi izvođači.

Uz najbolje plodove vinove loze, na BLAŽ-u će se predstaviti i najbolji plodovi maslina, biljke koja sve više uz lozu osvaja Hercegovinu, a maslinare okuplja kroz Hercegovačku udrugu uljara i maslinara. Oni će prezentirati najbolje od svojih plodova, kao i drugi gosti gastro kutka Karliko, Puđa sir, Mljekara Livno… Sve to u odličnu hranu prikladnu vrhunskim vinima ujedinit će ovogodišnji BLAŽ chef Danijel Biokšić.

Pokrovitelji ovogodišnjeg eno-gastro zabavnog performansa BLAŽ Enology su Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, USAID Turizam, Međunarodna zračna luka Mostar, HT Eronet, Vanjskotrgovinska komora BiH i Mercedes Benz Auto Lijanovići doo, dok su sponzori manifestacije JP Elektroprivreda HZ HB, Općina Čitluk, Delta Security, ProCredit Bank, Croatia osiguranje, Hotel Grande Casa, Wine hotel Cesarica, Sport centar Međugorje.

Udruga Blaž Enology u suradnji sa Sveučilištem u Mostaru, promovirajući kulturu pijenja vina kroz promicanje znanja i ove godine educirala je nove someliere prvog stupnja, koji su dobili svoje diplome, a do sada je kroz Blaž Enology svih ovih godina educirano više oko 320 someliera prvog stupnja. Voditelj ovoga tečaja bio je Dražen Dennis Šunjić, WSET. Šunjić se živeći u Londonu tri desetljeća na različite načine bavio vinima, a svoje znanje već godinama u sklopu BLAŽ-a prenosi i polaznicima tečaja somelierstva.

Uz već održani tečaj prvog stupnja somelierstva, održat će se i radionica o blatini i žilavki koju će voditi Tomislav Jakupović, a bit će organizirano i druženje hercegovačkih vinara s jednim od najboljih hrvatskih someliera Sinišom Lasanom, koji će im dati savjet kako još mogu popraviti svoja vrhunska vina koja su već osvojila svijet o čemu svjedoče i brojne medalje. S Decantera iz Londona, koji se smatra vinskom olimpijadom hercegovačka vina donijela su 39 medalja.

Udruga BLAŽ koja okuplja vinare promovirajući Hercegovinu kao vinsku regiju predstavila je vina i nastupila je i na Mostarskom sajmu gospodarstva, a Eno-gastro zabavni performans BLAŽ Enology 1. rujna svakako je vrhunac ovogodišnjeg programa Udruge BLAŽ, ali nije i kraj za ovu godinu.

U listopadu u Mostaru Udruga BLAŽ organizirat će predavanje dr. sc. Caroline Gilby. Ona je konzultant koji već dugi niz godina piše o vinima, posebno se specijalizirala za vina srednje i istočne Europe, a članica je i predsjednica mnogih žirija koji ocjenjuju vina, među kojima je i Decanter u Londonu.

Brotnjo.info

WordPress Video Lightbox