Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

43. generacija maturanata na misnom slavlju zahvalila Bogu za primljene darove

Tekuća godina po mnogočemu je posebna. Iako je prošlo tek šest mjeseci, sigurni smo da ćemo 2020. godinu svi itekako dobro pamtiti. Corona virus, svjetska pandemija koja je zaustavila normalan život kakav poznajemo na gotovo dva mjeseca, promijenila je i sudbinu završne generacije čitlučke srednje škole. Tako će 43. generacija čitlučkih maturanata biti prva (iskreno se nadamo i zadnja) koja je svoje školovanje završila putem online nastave, odnosno E platforme koja se uspostavila odmah nakon početka pandemije Corona virusa u našoj zemlji.

Nisu imali standardne procedure polaganja školske mature i završnih radova, niti maturalnu zabavu. Prema novim odobrenjima stožera civilne zaštite BiH, maturalne zabave bi se i mogle održati, neke županije su ih već dozvolile, a maturanti se nadaju da će tako biti i sa njihovom školom. Razgovarali smo s jednim od čitlučkih maturanata koji nam je poručio sljedeće:

Jasno je da nam je teško bilo prihvatiti da zadnja dva mjeseca školovanja nećemo provesti zajedno u našim učionicama. Ali morali smo to prihvatiti, pravila su ista bila za sve, ljudski životi su bili u pitanju i smatram da je karantena donijela pozitivne rezultate. Znamo i da je Čitluk bio jedno od najvećih žarišta ovoga virusa u BiH, ali situacija je sve povoljnija, pa se nadamo da se i maturalna zabava bliži, i da ćemo je na kraju ipak imati. Također su i u svoj muci naših dvoje kolega teško stradali u prometnoj nesreći, no njihovo zdravstveno stanje je sve bolje, pa se nadamo da ćemo se uskoro svi skupa veseliti na maturalnoj zabavi.”

Vrijedi napomenuti da su čitlučki maturanti danas imali misu zahvalnicu u čitlučkoj župnoj crkvi. Misno slavlje predvodio je fra Goran Azinović, župni vikar, a na misnom slavlju maturanti su zahvalili za sve Božje darove koje su primili kroz srednjoškolsko obrazovanje, iz kojega su nadaju se izašli kao dobri i pošteni mladi ljudi.

Prije svega, hvala ti Isuse što si nam usprkos svim preprekama omogućio da danas stojimo ovdje pred Tobom, zajedno, kao i prije četiri godine kada smo prvi put primili Tvoj blagoslov moleći se za nas i naše profesore. Hvala ti za Duha Svetoga koji je zajedno s nama kročio hodnicima naše škole i čuvao sav naš trud, rad, suze i borbe, dok si ti Oče neumorno bdio nad nama. Hvala ti Isuse za sve lekcije koje smo usvojili kroz sve ove godine. Ne samo iz fizike, ekonomije i jezika, nego i one stvarne životne lekcije prenesene na nas preko ljudi koje si Ti odabrao da nas uče i vode.

Hvala ti što si nas čuvao i proteklih nekoliko mjeseci pružajući nam utjehu u molitvi i nadu da dočekamo i ovaj današnji dan. Na Tvojim smo leđima premostili i bolest koja nas je mnoge rastužila, ali i pokazala nam koje su to zapravo vrijednosti bez kojih ne možemo, a to su molitva, vjera i zajedništvo za koje ti se danas zahvaljujemo – poručili su, između ostalog, maturanti u zahvali Bogu koju je na današnjoj misi pročitala Marija Buntić, učenica IV. 2. razreda.

Jure Dugandžić, IV. 2/Citluk.ba

WordPress Video Lightbox