Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

25. Dani hrvatskog jezika: Marija Marić pobjednica županijskog natjecanja u recitiranju

Marija Marić, učenica OŠ Kruševo, pobjednica je danas održanog županijskog natjecanja recitatora održanog povodom Dana hrvatskog jezika. Domaćin natjecanja bila je OŠ fra Didaka Buntića iz Čitluka, koja je u Hotelu Brotnjo ugostila recitatore iz 25 škola s područja HNŽ, a pobjednica je na natjecanju recitirala pjesmu „Hoće li mi, napokon, netko reći“ autorice stihova Gabrijele Kordić.

Drugo mjesto na današnjem natjecanju recitatora podijelile su Ella Goluža, učenica OŠ Vladimira Pavlovića iz Čapljine, koja je recitirala vlastitu pjesmu „Trenutak“ i Josipa Raguž, učenica OŠ Stolac, koja se predstavila recitirajući pjesmu „Mladost“ autorice Ane Raguž.

Tea Ćavar i Mladen Mandžo iz OŠ Čerin izveli su pjesmu „Tvoje srce me grije“ koju su napisale Andrea Milićević i Ana Marija Prusac. Učenici OŠ Čerin za svoju su izvedbu nagrađeni trećim mjestom, a treće mjesto za svoj nastup zavrijedio je i Ivano Marić sa skladbom „Stav“, učenik OŠ Ivana Gundulića Mostar, za recitiranje stihova koje je napisao Karlo Jovanović.

Izvedbe natjecatelja na natjecanju koje je na lijep način zaokružilo tjedan bogat raznolikim sadržajima posvećenim našem jeziku, čiji organizator je Zavod za školstvo Mostar, ocjenjivalo je stručno ocjenjivačko povjerenstvo, kojeg su činile: Lidija Jerković, profesorica hrvatskog jezika i stručna savjetnica za hrvatski jezik u Zavodu za školstvo, te profesorice hrvatskog jezika i književnosti iz Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića: Marija Buljan, Jadranka Medić i Ilijana Sušac.

Povjerenstvo je imalo uistinu težak zadatak jer su natjecatelji pokazali da s pravom nose epitet najboljih recitatora u svojim školama, a povjerenstvo je također donijelo odluku o dodjeli nagrade za trud, kao i nagrada za najbolje tekstove.

Nagrada za trud pripala je Gabrijeli Juko, učenici OŠ za djecu s posebnim potrebama Mostar. Ona je na natjecanju recitirala pjesmu „Proljeće“ autora Nikole Ćubele, dok su nagrade za najbolje tekstove osvojili: Mihaela Mia Ostojić „Nebo da dotaknem u ljubav kad se pretvorim“ , Laura Smajić „Da sve bude kao pjesma“, Ana Odak „Tišina srca“ i Karlo Jovanović „Stav“.

Mihaela Mia Ostojić je učenica OŠ fra Jeronima Vladića – Ripci i osvojila je prvo mjesto, drugo mjesto osvojila je Laura Smajić iz OŠ Bartola Kašića – Mostar, a treće mjesto osvojili su Korlo Jovanović iz OŠ Ivana Gundulića – Mostar i Ana Odak iz OŠ fra Didaka Buntića – Čitluk.

Školu domaćina, kojoj je prošlogodišnjom pobjedom domaćinstvo donijela Gabrijela Šakota, recitirajući pjesmu Lucije Kordić „Ne dirajte boje mog djetinjstva“, na natjecanju recitatora predstavljala je Antea Škota, uz čiju izvedbu su domaćini svoje talente predstavili i kroz glazbene točke zbora i orkestra, mladih glazbenika te nastup dramsko-recitatorske sekcije viših razreda koja je izvela igrokaz „Sat povijesti hrvatskog jezika“.

Odluku stručnog ocjenjivačkog povjerenstva nazočnim učenicima, njihovim učiteljima, ravnateljima , roditeljima i ostalim sudionicima današnje manifestacije obznanila je prof. Lidija Jerković, stručna savjetnica za hrvatski jezik u Zavodu za školstvo. Gospođa Jerković, uz čestitku najboljim učenicima, naglasila je kako su tjedan u kojem se nalazimo i mjesec ožujak posebni u HNŽ jer Zavod za školstvo ovom prigodom, u suradnji sa školama i kulturnim institucijama, obilježio 25. obljetnicu Dana hrvatskog jezika.

Osvrćući se na početke Dana hrvatskog jezika i sva ranije održana natjecanja Jerković je istaknula da je OŠ Antuna Branka Šimića sa ukupno devet pobjeda najuspješnija škola, te je iz tog razloga predstavniku ove škole uručila prigodnu nagradu, knjigu „100 najznačajnijih Hrvata i Hrvatica“ fra Šimuna Šite Ćorića.

U uvodno dijelu današnje svečanosti ohrabrenje svim natjecateljima dala je prof. hrvatskog jezika i književnosti Matea Suton, pripravnica u Zavodu za školstvo, a program su vodili Helena Miletić i Ivan Niko Prusina.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1268595953288030&type=1&l=e278cf7d93

WordPress Video Lightbox