Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Zora Marinčić otkrila spomenik stradalim braniteljima iz župe Krista Kralja

Gospođa Zora Marinčić, rođena Primorac, svjedokinja stradanja župljana župe Krista Kralja u poraću i sestra dvojice braće koja su stradala, otkrila je jučer, uz nazočnost velikog broja vjernika, spomen obilježje stradalim braniteljima iz župe Krista Kralja – Čitluk. U pratnji članica HKUD Brotnjo, gospođa Marinčić je skidanjem bijele plahte otkrila spomen obilježje na kojem je ispisano 186 imena i prezimena župljana stradalih u Drugom svjetskom ratu, poraću i Domovinskom ratu, nakon čega su kod spomen obilježja položili vijenac i zapalili svijeće: gospođa Marinčić, načelnik općine Čitluk Marin Radišić i predstavnici nekoliko udruga s područja općine Čitluk.

Polaganjem vijenca, paljenjem svijeća kao simbola svjetla i vječnog života uz spomenik sa ispisanim imenima izražen je pijetet svim žrtvama, a na sve okupljene, nakon svečanog otkrivanja, fra Miro Šego zazvao je Božji blagoslov i izmolio blagoslovnu molitvu kod spomen obilježja.

Nakon blagoslova spomen obilježja u čitlučkom groblju Podadvor slavljena je koncelebrirana misa na kojoj su vjernici molili za svoje pokojne i prisjetili se svih stradalih s područja općine Čitluk.

O stradanju žitelja Hercegovine dugo se nije smjelo govoriti

Žitelji Hercegovine stradavali su u ratovima. Veliki broj hrvatskih domoljuba stradao je u Prvom svjetskom ratu, Drugom svjetskom ratu i poraću, te Domovinskom ratu, no o stradavanju u vremenu poraća na različitim stratištima Križnog puta i brojnim drugom mjestima dugo se nije smjelo govorili. Uspomena na stradale čuvala se usmenom predajom uz mnogo opreza, a nakon što su se promijenila vremena došao je trenutak i da se vrijedne uspomene upišu na kamen kako bi tako ostao trajni spomen na stradale.

U župi Krista Kralja dugo je tinjala zamisao da se ubijenima, poginulima i nestalima u župi podigne dostojno spomen obilježje. Dolaskom za župnika, fra Miro Šego je najprije započeo s uređenjem groblja. Prvi projekt u zajedništvu s općinskim vlastima i župljanima bila je izgradnja gradske Mrtvačnice, pored koje je bilo predviđeno mjesto za spomen obilježje.

Ideja za spomen obilježje data je 2014. godine. Idejni projekt napravio je fra Vendelin Karačić, a fra Miro je u zajedništvu s užim Odborom župnog pastoralnog vijeća dogovorio sve detalje i samu izradu. S planom je upoznao župljane, što su oni zdušno prihvatili i uz pomoć brojnih ustanova, udruga, čelništva općine i dobročinitelja podigli lijepo spomen obilježje koje je otkriveno na blagdan Svih svetih.

Među stradalima bio je i župnik fra Jako Križić

Tijekom poratnih godina Drugog svjetskog rata župljani župe Krista Kralja proživjeli su brojen torture. Mnogi su u ratu i nakon njega nastradali, a među njima je bio i bivši župnik fra Jako Križić. Župnika je smrt zadesila upravo na mjestu groblja Podadvor, pa uspomenu na njega čuva i ulica koja vodi do čitlučkog groblja.

Fotogaleriju možete pogledati OVDJE.

WordPress Video Lightbox