Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Započeli ovogodišnji Dani Matice hrvatske u Brotnju

U Galeriji sv. Ante na Bistriku – Sarajevo, u subotu je predstavljena knjiga Kate Sarić, sestre Celine „ Samo dan života“ i otvorena izložba slika akademske slikarice Marije Galić.

U velikoj multimedijalnoj dvorani Samostana sv. Ante i u istoimenoj galeriji na Bistriku u Sarajevu je predstavljena knjiga Kate Sarić, sestre Celine „ Samo dan života“ objavljena u nakladništvu Matice hrvatske u Čitluku i otvorena izložba slika akademske slikarice Marije Galić.

Prisutne je pozdravio voditelj galerije akademik fra Petar Perica Vidić, te kazao, ukratko o dosadašnjoj suradnji ovih dvaju udruga i poželio dobrodošlicu gostima. O značaju, suradnji i razlogu posjete Sarajevu u svom pozdravnom govoru istaknuo je predsjednik Matice hrvatske u Čitluku prof. Andrija Stojič, koji je ovom prigodom istaknuo i razlog za objavljivanje knjige „Samo dan života“:

„Ovo jest autobiografska knjiga Kate Sarić sestre Celine, te ujedno i saga cjelokupnog Hrvatskog katoličkog puka u općini Bosanskom Grahovu, cijeloj Bosni i Bosni i Hercegovini u to ratno i poratno vrijeme Drugog svjetskog rata. Zapisi, podsjetnici i obveza sviju da se oprosti i ne zaboravi“, između ostalog kazao je prof. Stojić.

O poznanstvu, prijateljstvu kasnije i o suradnji sa sestrom Celinom govorila je gospođa Slavica Karačić, u to vrijeme veleposlanica BiH pri Svetoj Stolici u Rimu. Priča neobična i zanimljiva koja je na kraju urodila plodom sa autobiografskom knjigom „Samo dan života“.

Željka Šaravanja, priređivačica ove, po mnogo čemu lijepe knjige istaknula je zahvalu na sudjelovanju u nastajanju ove knjige, njeno kratko poznanstvo sa sestrom Celinom i susretu i razgovoru sa fra Bazilijem Pandžićem na temu poznanstva, brige i skrbi djevojčice Kate Sarić i njenih prijateljica, djevojčica za koje se fra Dominik Mandić pobrinuo da izbjegle iz Austrije dođu u Rim i smjesti ih u jednu kuću. To je učinio da u njoj osamljene hrvatske djevojčice odrastaju, odgajaju se i po mogućnosti postanu redovnice ili barem dobre kršćanke.

Ilustracije za knjigu sačinio je akademski slikar Anđelko Mikulić, dok je lekturu i korekturu obavila prof. Blanka Kraljević i svi u dobrotvorne svrhe.

O izloženim radovima akademske umjetnice Marije Galić govorio je gospodin Andrija Stojić, te istaknuo: „Akademska slikarica Marija Galić dosada je imala 20 samostalnih izložbi, uglavnom su to bili opusi koje je stvarala te ih nizala u pojedine cikluse koji su bili izražajno autorsko intimni, te na slikarski medij s apstraktnim, ekspresivnim izražajem. Radovi, slike Marije Galić su poetično likovno putovanje gdje se susreću osjetno i duhovno iskustvo s ciljem uravnoteženosti.“ i zatim je otvorio izložbu i XXI. Dane Matice hrvatske u Brotnju.

Više od stotinu posjetitelja druženje je nastavilo uz glazbu i pjesmu, kušanjem vina iz obiteljskog podruma „Stojić“ koji je Sarajlijama predstavio sa svojim kapljicama Žilavke i Blatine iz broćanskog vinogorja, te svježim smokvama i grožđem uz što su domaćini pridodali pite, sudžuke, nadaleko čuvene bosanske ćevape.

Još jedna večer za pamćenje! Hvala na svemu, veselimo se novom susretu u prekrasnom Samostanu i galeriji sv Ante na Bistriku u Sarajevu.

Ogranak Marice hrvatske Čitluk

WordPress Video Lightbox