Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Za proslavu Međunarodnog dana kuhara pripremljeni zanimljivi gastronomski specijaliteti

Međunarodni dan kuhara obilježava se diljem svijeta pa tako i u Srednjoj školi dr. fra Slavka Barbarića u Čitluku, a sve s ciljem da se stručnim radionicama, natjecanjima i druženjima doprinese unapređenju i promociji ovog plemenitog zanimanja. Učenici ugostiteljskog smjera SŠ dr. fra Slavka Barbarića danas su, uz pomoć mentora, za svoje posjetitelje pripremili brojna ukusna jela i na taj način sudjelovali u obilježavanju Međunarodnog dana kuhara.

Svjetsko udruženje kuharskih saveza (World Association of Chefs’ Societies) svake godine priprema određenu temu, koja je geslo i veliki motiv, a obilježavanje se ove godine održava pod geslom „Growing great chefs“. Pod ovo geslo odlično se uklopila suradnja čitlučkih srednjoškolaca ugostiteljskog smjera pod vodstvom profesora Damira Mlikote, Irene Milićević, Marine Jurić i Damira Primorca sa vrsnim znalcem Igorom Vlatkovićem, uspješnim kuharom, gastronomom i nesebičnim mentorom brojnih školskih radionica te Danijelom Biokšićem, također uspješnim kuharom i gastronomom.

Ova suradnja urodila je dvodnevnom radionicom koja je kroz dijeljenje znanja o pripremanju jela i samo spravljanje ukusnih obroka povezala naše Brotnjo, Slavoniju i Baranju.

Dragi učenici, kolegice i kolege profesori, uvaženi gosti sve vas pozdravljam. Danas u našoj školi obilježavamo Međunarodni dan kuhara. Za ovu prigodu nastavnici kuharstva Damir Mlikota, Irena Milićević i Marina Jurić, u suradnju s našim gostima Igorom Vlatkovićem i Danijelom Biokšićem, organizirali su radionice na kojima su pripremili različite specijalitete s našim učenicima. Radionice su organizirane s ciljem stjecanja novih znanja i vještina te zbog promocije struke. Nadam se da ćete uživati u pripremljenim jelima – poručila je okupljenima prof. Adela Škutor, ravnateljica SŠ dr. fra Slavka Barbarića, čestitala kuharima njihov dan te im se zahvalila na dosadašnjem i poželjela uspjeh u budućem radu.

Gastronomija je više od samog spremanja jela, ona predstavlja način života i izvor zadovoljstva zbog postignutih uspjeha začinjenih s mnogo ljubavi. Igor Vlatković jako je uspješan u svom pozivu, na poseban način u povezivanju moderne gastronomije s tradicionalnim jelima, a dio znanja prenio je i na učenike SŠ dr. fra Slavka Barbarića.

Drago mi je da samo mogao biti dio jednog ovakvog kolektiva, da možemo prikazati naša znanja i vještine iz Ugostiteljske škole iz Osijeka i da vam možemo dočarati našu gastronomiju. Jako su me se dojmili vaši učenici koji su s predznanjem stečenim od svojih profesora pristupili izradi naših slavonskih i baranjskih jela. Bili su malo skeptični da probaju ribu, ali iskreno mislim da cure i dečki mogu biti stvarno zadovoljni. Probajte naše slavonsko-baranjske delicije, tu smo pripremili perkelt od dunavskog soma, možda uz fiš i čobanac našu najpoznatiju deliciju – kazao je Igor Vlatković.

Jela od slatkovodne ribe bila su samo dio današnje gastronomske ponude. Brojni posjetitelji proslave mogli su probati nešto novo i nesvakidašnje jer su dio ponude bila jela poput sporo pečene teletine s nježnim umakom tune, svinjski lungić pečen na maslacu i poslužen na kremi od celera, ali i brojne slastice.

Navedeno su samo neka od jela moderne gastronomije koja svojom posebnošću privlači ljubitelje dobre hrane, ali i gledatelje koji putem malih ekrana sa zanimanjem prate kulinarska natjecanja poput MasterChefa, čije je dvoje sudionika iz Brotnja, Ivana Soldo i Miroslav Kordić, svojim dolaskom podržalo proslavu Međunarodnog dana kuhara u Čitluku.

Program proslave glazbeno je obogatio učenik Mladen Mandžo, dok je učenik Gabrijel Barbarić bio voditelj programa.

 

WordPress Video Lightbox