Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Vinogradari proslavljaju blagdan sv. Vinka

Blagdan sv. Vinka omiljen je među vinogradarima i vinarima. Kako tradicija nalaže na blagdan sv. Vinka započinje nova vinogradarska godina, što se u vinogradarskim krajevima obilježava na poseban način. U Brotnju, najvećem vinogradarskom kraju u BiH, proslava sv. Vinka održava se već dugi niz godina, a ova tradicija posebno je izražena u Krehin Gracu.

Tako je danas u vinogradu Stjepana Filipovića održana rezidba prvih trsova i blagoslov starim vinom. Filipović u svom vinogradu, zajedno sa svojim sumještanima i prijateljima, proslavu sv. Vinka organizira više od dvadeset godina, dok je u vinogradu Marina Luje Lovrića ove godine proslava organizirana po prvi put.

Lovrić je sa svojim prijateljima vinograd „okitio“ kobasicama, sušenom slaninom i ostalim suhomesnatim proizvodima te je također i u ovom vinogradu obavljena rezidba prvih trsova i blagoslov vinom.

Vinogradari su na današnjim proslavama molili i zazivali Božji blagoslov na svoje vinograde kako bi njihov trud i rad bili nagrađeni dobrim urodom žilavke, blatine i ostalih sorti, koje će iskusni vinogradari pretvoriti u glasovita vina izvrsne kvalitete. Također, vinogradari su se u molitvi prisjetili svih svojih pokojnih prijatelja, a na poseban način pokojnih vinogradara koji su uz mnogo pjesme i veselja dugi niz godina organizirali proslavu sv. Vinka.

arhivska fotografija

arhivska fotografija

Nakon obrezivanja prvih trsova, blagoslova i molitve vinogradari iz Krehin Graca i njihovi prijatelji proslavu blagdana sv. Vinka nastavili su uz bogatu trpezu i ugodno druženje.

 

WordPress Video Lightbox