Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Vinkovački Ogranak Matice hrvatske u Čitluku predstavio svoje djelovanje

Ogranak Matice hrvatske iz Vinkovaca bogatu i raznoliku djelatnost predstavio je jučer gostujući u našoj općini povodom obilježavanja 712. obljetnice prvog pisanog spomena imena Brotnjo i Dana općine Čitluk.

Predstavljanje šarolikog opusa djelovanja vinkovačkog Ogranka Matice hrvatske započelo je otvaranjem izložbe akademskog grafičara Dubravka Matakovića. Autora postavljenih stripova prisutnima u Galeriji Klub Matice hrvatske predstavili su prof. Andrija Stojić, predsjednik OMH u Čitluku i dr. sc. Dražen Švagelj, predsjednik OMH u Vinkovcima.

Izložbu umjetnika iza kojeg je niz samostalnih i zajedničkih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, i koji je za svoj umjetnički rad višestruko nagrađivan, između ostalog i Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, otvorio je predsjednik Općinskog vijeća Čitluk Predrag Smoljan.

Predstavljanje OMH Vinkovci nakon otvaranje izložbe nastavljeno je u Hotelu Brotnjo, a između ova dva događaja zamolili smo čelne ljude Matičinih ogranaka za izjave.

Sa predsjednikom OMH u Vinkovcima upoznao sam se kao član Glavnog odbora u Zagrebu. Naše prijateljstvo došlo je do izražaja nakon povijesne skupštine Matice hrvatske koja je održana u Čitluku. U više prilika smo pozivani i gostovali u Vinkovcima, Osijeku i Vukovaru, tako da smo cijelu Slavoniju obišli i predstavili naša nakladnička ostvarenja i evo došlo je vrijeme, a tražili smo i posebno svečanu prigodu kao što je ova kada obilježavamo 712. obljetnicu prvog pisanog spomena imena Brotnjo, da naši dragi prijatelji gostuju ovdje te da vide kako mi obilježavamo tako važne datume, kako radimo i kako surađujemo s dugim ograncima – izjavio je prof. Andrija Stojić, predsjednik OMH Čitluk.

Predsjednik OMH Čitluk također je kazao kako se nada da će u skoroj budućnosti imati priliku ponovno ugostiti umjetnike poput Dubravka Matakovića i ostale članove OMH Vinkovci te da će se suradnja između dva ogranka nastaviti.

Večeras ću ukratko upoznati sve nazočne sa poviješću našeg ogranka i sa onim što radimo danas. Isto tako, bit će predstavljeno jedno od naših kapitalnih djela, to je pretisak knjige „Južnoslavensko pitanje“ Ive Pilara. U sklopu ovog predstavljanja, za kraj pokazat ćemo kako smo pokrenuli i uspjeli dovesti do kraja poništenje osuđujuće presude najdugovječnijeg predsjednika Matice hrvatske, to je Filip Lukas koji je bio 28 godina predsjednik Matice hrvatske. Na našu inicijativu ta nepravedna presuda je poništena. Na ovaj način želimo prikazati ono što smo mi – izjavio je dr. sc. Dražen Švagelj, predsjednik OMH Vinkovici.

Knjigu „Južnoslavensko pitanje“ nazočnima u Čitluku približila je doc. dr. sc. Ivona Šego Marić s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru koja je istaknula ogroman značaj ovog kapitalnog djela na kojem su se nadahnjivali naraštaji hrvatskih državotvornih političara.

Ivo Pilar u svojoj knjizi predlaže izvjesna rješenja i koncepcije za hrvatski narod u etničkom i povijesnom smislu.

Rješenje navedenog pitanja Pilar cijelo vrijeme traži, u jednom dijelu predviđa trijalističko rješenje – po kojem bi Hrvatska bila samostalna država povezana sa Monarhijom, međutim, na kraju navedenog djela to rješenje odbija i predlaže državni sklopu u formi kondominija koji bi bio siguran bedem Monarhije od neprijatelja sa juga i jugoistoka. Pilar formalno ne dira u postojeći dualistički državni ustroj već predlaže rješenje koje bi s obzirom na tadašnju unutarnjopolitičku i vanjskopolitičku situaciju bilo najprikladnije – kazala nam je doc. dr. sc. Ivona Šego Marić ističući važnost knjige.

Uz navedeno, u cjelovečernjem programu također su sudjelovali dipl. iur. Hrvoje Janković iz Odjela za multimedije OMH u Vinkovcima i dipl. ing. Silvijo Jergović, predsjednik vukovarske podružnice Hrvatske matice iseljenika. Janković je u programu sudjelovao predočavajući činjenice o pobijanju nepravedne presude prof. Filipu Lukasu, koji je obnašao dužnost predsjednika Matice hrvatske od 1928. do 1945. godine i bio je žrtva komunističkog totalitarnog režima, dok je Jergović predstavio rad podružnice kojoj je na čelu.

Cjelovečernji program glazbeno su obogatili učenici Osnovne glazbene škole Brotnjo.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1052159884931639.1073743129.252864094861226&type=1&l=9ecd8a2f92

WordPress Video Lightbox