Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Proslavljen Dan općine Čitluk i 712. obljetnica prvog pisanog spomena imena Brotnjo

Današnja središnja proslava Dana općine Čitluk i 712. obljetnice prvog pisanog spomena imena Brotnjo započela je blagoslovom zavjetnog križa na Bliznim Gomilama, nakon čega je uslijedilo polaganje vijenaca kod Spomen križa, misa zahvalnica u čitlučkoj župnoj crkvi i u konačnici svečana sjednica Općinskog vijeća Čitluk.

Zavjetnik križ blagoslovio je fra Miro Šego, a čitlučki župnik je u suslavlju s don Đurom Benderom, dekanom Broćanskog dekanata i još nekoliko svećenika, predvodio i misno slavlje nakon što su načelnik općine Čitluk Marin Radišić i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata položili vijenac kod Spomen križa u čast svih poginulim braniteljima Brotnja.

Na početku svečane sjednice Općinskog vijeća Čitluk, Predrag Smoljan, predsjednik OV Čitluk srdačno je pozdravio dr. Dragana Čovića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH i njegove suradnike, Vjekoslava Bevandu, ministra financija i trezora i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara, Marinka Čavaru, predsjednika Federacije BiH, predsjednika Vlade HNŽ dr. sc. Nevenka Hercega i njegove suradnike te ostale nazočne predstavnike sa svih razina vlasti. Također, predsjednik OV Čitluk ovom je prilikom pozdravio veleposlanika Republike Hrvatske Ivana Del Vechia i Jadranku Modrić, gerant konzulicu, dekane sa Sveučilišta u Mostaru, predstavnike Općinskog poglavarstva, crkvenih vlasti, političkih stranaka, čitlučkih udruga i gospodarstvenike te visoke goste i uzvanike iz susjednih hercegovačkih i dalmatinskih općina i županija te prijateljskih gradova. Na poseban način predsjednik OV Čitluk pozdravio je nazočne vijećnike i dobitnike nagrada i priznanja Općine Čitluk.

Pridružujući se upućenim pozdravima brojnim uglednicima okupljenim na svečanoj sjednici OV Čitluk, načelnik općine Čitluk Marin Radišić prigodnim referatom informirao je okupljene o realiziranim projektima u proteklom razdoblju i planovima za budućnost.

Načelnik Radišić tako je istaknuo da je u lipnju prošle godine s radom počeo Općinski sud Čitluk, da radovi na kanalizacijskoj mreži napreduju planiranom dinamikom i da su nastavljeni radovi na prometnoj infrastrukturi, kao i na obnovi školskih objekata.

– U završnoj fazi su radovi na kružnom toku kod pošte u Međugorju, to je bio jedan zahtjevan posao koji je uključivao izmještanje velikog broja instalacija i natkrivanje jednog dijela potoka Lukoć, vrijednost radova je preko pola milijuna maraka. Izgradnjom tog kružnog toka uvelike će se poboljšati sigurnost prometa u Međugorju – kazao je načelnik Radišić govoreći o projektu izgradnje kružnog toka.

U nastavku svog govora načelnik Radišoć se osvrnuo na ostale projekte, bogat kulturni i sportski život, te se predstavnicima viših razina vlasti zahvalio na potpori.

Pouzdanog partnera u realizaciji projekata Općina Čitluk ima u Vladi HNŽ na čelu s predsjednikom Vlade dr. sc. Nevenkom Hercegom.

– Čitluk ovogodišnji Dan općine dočekuje, ne samo u još ljepšem i za život ugodnijem ambijentu, nego i u društvu rijetkih lokalnih zajednica u kojima se uspješno posluje i otvaraju nova radna mjesta, čime se rješava ili u najmanju ruku ublažava najbolniji problem današnjice – problem nezaposlenosti i sve brojnijih odlazaka u inozemstvo, napose mladih ljudi… Vlada kojoj sam na čelu apsolutno razumije značaj jedinica lokalne uprave u zadovoljavanju potreba njihovih žitelja, te vam je u dosadašnjem mandatnom razdoblju bila, a bit će i dalje, pouzdan i iskren partner u sklopu svojih realnih mogućnosti i ovlasti. Izabrani smo kako bi građanima poboljšali kvalitetu života i to sredstvima koja su nam povjerili na gospodarenje – kazao je dr. sc. Nevenko Herceg i podsjetio na zajedničke uspješno realizirane projekte.

Mnogi projekti realizirani su i uz podršku hrvatskog člana Predsjedništva dr. Dragana Čovića, a on je na današnjoj sjednici kazao kako je uvjeren da će hrvatski narodi imati svoje predstavnike u svim razinama vlasti i da će biti jednakopravan s ostalim narodima.

– Uistinu sam ponosan. Mnoge probleme smo ostavili iz sebe. Istaknuli ste što ste učinili od prošle svečane sjednice Općinskog vijeća, pravite planove i za narednu jer nema nijednog razloga da bilo što u infrastrukturi što omogućuje bolji život ne bude završeno u skladu sa mogućnostima županijske, entitetske i državne razine. Sve to zajedno s vama ćemo napraviti, ne sumnjajte u to – poručio je dr. Dragan Čović i naglasio da će se potpora projektima na području općine Čitluk nastaviti pa tako i projektu gradnje nove župne crkve u Čitluku jer je uz izgradnju u infrastrukturnom smislu jednako važna i duhovna izgradnja.

Posebno svečano na današnjoj sjednici Općinskog vijeća Čitluk bilo je uručenje nagrada i priznanja, a ovogodišnji dobitnici Zahvalnica su: fra Željko Grubišić, za doprinos u humanitarnim i dobrotvornim aktivnostima i fra Ivan Landeka, za doprinos razvoju i pozicioniranju župe Međugorje kao hodočasničkog mjesta te doprinos na humanitarnom planu.

Godišnje nagrade Općine Čitluk uručene su HKUD Didak i tvrtki Delta Security. Kulturno umjetničko društvo iz župe Gradnići nagrađeno je za iznimno postignuće i doprinos razvoju kulture u općini Čitluk, dok je nagrada agenciji za zaštitu ljudi i imovine uručena za iznimno postignuće i doprinos razvoju gospodarstva u općini Čitluk.

Dobitnik Nagrade za životno djelo je dr. sc. fra Šimun Šito Ćorić, koji je nagradu u svojoj rodnoj općini zaslužio za razvoj hrvatske znanosti, umjetnosti, obrazovanja i kulture te izniman doprinos u promidžbi i ugledu općine Čitluk.

– Neočekivana mi je čast s velikom zahvalnošću primiti ovo priznanje od naše općine Čitluk, od svoga broćanskog zavičaja. Ja sam otišao iz rodne Hercegovine prije 55 godina, a iz domovine preko granice prije 45 godina. Mene je očito Božjom providnošću zapala obveza stizati u mojim djelatnostima po cijelom svijetu gdje Hrvati i njihovi potomci žive u imalo većem broju. Sretao sam prekrasne ljude, usput gledao neviđene ljepote i svagdje sam se dobro osjećao, jer se s vremenom uvuče u čovjeka neka kozmopolitska žica. Međutim, ipak mi je najbolje kad banem ovdje, u Brotnjo, u svoju staru Paoču, u Čitluk, u Međugorje, u ovaj svoj uži zavičaj, jer samo je jedan rodni kraj. Ovo priznanje nekako osjećam kao vašu pažnju prema našoj obitelji Ćorića, prema Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji kojoj već pola stoljeća pripadam, ali i prema nama izvan domovine – kazao je dr. sc. fra Šimun Šito Ćorić i uz zahvalu i ime svih dobitnika dodao da će nagrade svima biti poticaj za daljnje djelovanje te se osvrnuo na postavljanje i blagoslov zavjetnog križa.

Svojim nastupima svečanu sjednicu Općinskog vijeća Čitluk obogatili su učenici Osnovne glazbene škole Brotnjo.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1052409014906726.1073743130.252864094861226&type=1&l=c71148e5ad

WordPress Video Lightbox