Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Večer sjećanja „Vukovaru srcem“

Sinoć je u Hotelu „Brotnjo“ Čitluk održan prigodan program „Vukovaru srcem“ koji je pripremila i organizirala Udruga „Cvrčak“ Čitluk.

Osnovnoškolci, srednjoškolci, brojni prosvjetni djelatnici i žitelji naše općine okupili su se zbog odavanja počasti i ljubavi prema jednom gradu, Gradu heroju i dubokog poštovanja prema žrtvi koju su stanovnici Vukovara i naši hrvatski branitelji podnijeli za slobodu Hrvatske.

U nama odraslima, koji smo bili sudionici toga vremena prije dvadeset i osam godina, zauvijek živi ljubav prema Vukovaru, ali želja članova Udruge „Cvrčak“ je bila da i naši učenici nauče kako se voli, kako se daje i kako se živi ljubav prema hrvatskom narodu. Vukovar je svijetlo, a taj simbol i svijetlo je potrebno upaliti i u srcima naših učenika. Stoga je Udruga „Cvrčak“ Čitluk na čelu s profesoricom hrvatskog jezika Jasnom Ćorić raspisala 24. listopada Prvi likovno – literarni natječaj naziva: „IMA JEDAN GRAD SVAKOM SRCU DRAG – UČENICI BROTNJA VUKOVARU“ nastojeći, uz kolege prosvjetare iz svih škola naše općine
(osnovnih i srednjih), istinski prosvijetliti nove generacije kako ne bi zaboravili Vukovar.

Na natječaj, koji je bio otvoren do 15. studenog pristiglo je mnoštvo prekrasnih radova – i likovnih i literarnih. Dirljivi osjećaji su izvirali iz pisanih redaka, boja i kolora. Učenici su pokazali izniman odaziv i dokazali kako u njihovim malim grudima kuca veliko srce. Pristigli i ponajbolji odabrani likovni radovi su izloženi na panoima Velike dvorane Hotela „Brotnjo“, zahvaljujući profesorici Aneli Korać, a najbolji literarni radovi, ukupno trideset, pročitali su njihovi autori na ovoj prigodnoj večeri.

Program je emotivno započela učenica Antea Šakota, 9. c razred OŠ fra Didaka Buntića Čitluk koja je recitirala Glavaševićevu „Priču o gradu“. Nakon toga su nazočni ovom programu minutom šutnje odali počast svima onima koji su dali svoj život za Vukovar i za Hrvatsku. Kako je jučer bilo i dvadeset osam godina od utemeljenja naše hrvatske zajednice Herceg Bosne, tako su u ovoj minuti šutnje združili i sve one koji su se žrtvovali za Herceg Bosnu.

U ime organizatora potom se gledateljima obratio tajnik Udruge „Cvrčak“ književnik Emil Raspudić koji je govorio o ciljevima i djelovanju ove Udruge, kao i o budućim planovima i aktivnostima.

Nekoliko riječi pozdrava potom je nazočnima uputio i župni vikar u Župi Krista Kralja fra Goran Azinović, obrativši se posebno učenicima.

Nakon još jedne prigodne recitacije učenika Mateja Paponje, 7.a razred OŠ fra Didaka Buntića Čitluk počelo je čitanje literarnih radova naših učenika te prigodne glazbene točke u kojima su nastupale: Klara Ćorić, peta godina OGŠ Brotnjo (klavir), Gabrijela Šakota, završena OGŠ Brotnjo (klavir) te kvartet flauta u sastavu: Antea Šakota, Emanuela Jerković, Jelena Vasilj i Dominika Stojić (u klasi profesorica Tine Vidić i Maje Kožul).

Nakon pročitanih radova predsjednica Prosudbenog povjerenstva, profesorica hrvatskog jezika, Matija Macan objavila je imena nagrađenih učenika. Prosudbeno povjerenstvo u sastavu profesorica: Anele Korać, Sandre Karčić, Sanje Sivrić, Tanje Ivanković, Jadranke Medić, Ane Zubac, Kristine Petrušić i Matije Macan je imalo tešku zadaću – izabrati najbolje od ogromnog broja pristiglih uradaka. Pomno se pristupilo vrednovanju radova i na kraju su izabrani najbolji radovi (najbolje literarne radove možete pročitati klikom na naslov):

-najbolji literarni uradak – srednja škola:
Ima jedan grad, svakom srcu drag – učenici Brotnja Vukovaru“, Dora Pinjuh, IV.2, SŠ dr.fra Slavka Barbarića Čitluk
-najbolji literarni uradak – predmetna nastava:
Plač majke Vukovarke“, Marko Selak, 9.b, OŠ fra Didaka Buntića Čitluk
-najbolji literarni uradak – razredna nastava:
Voljeni grade“, Ana Milićević, 4.razred, OŠ Čerin

-najbolji likovni uradak – srednja škola: Iva Juričić, II.2, SŠ dr.fra Slavka Barbarića Čitluk
-najbolji likovni uradak – predmetna nastava: Paula Pehar, 8.a, OŠ fra Didaka Buntića Čitluk
– najbolji likovni uradak – razredna nastava: Karlo Azinović, 2.a razred, OŠ Bijakovići

Učenicima su uručene prigodne nagrade OMH Čitluk na čelu s g. Andrijom Stojićem. OMH Čitluk ove godine proslavlja dvadeset i osam godina djelovanja.

Tema Vukovara je bila inspirativna i za naše prosvjetare. Tako su na kraju večeri pročitane dvije pjesme: „Nikad sam“, učiteljice Zdenke Pinjuh (u izvedbi njene kćeri Marije Pinjuh) i „Vukovaru“, nastavnice Silvane Prusina (u izvedbi Gabrijele Šakote).

Na kraju večeri sve je prisutne dirnulo obraćanje putem videa vukovarskog branitelja Damira Markuša kojega je jako ganulo to što se naša djeca na poseban način sjećaju žrtve koju je Vukovar podnio za slobodu i zahvalio se na tome i pozdravio Čitluk.

Svi pristigli radovi će biti objavljeni u dječjem listu „Cvrčak“, a učenicima, njihovim mentorima i članicama Prosudbenog povjerenstva će biti dostavljene Zahvalnice u njihove škole kao trajna uspomena na ovu večer.

Posebna zahvala ide predsjedniku Općinskog vijeća Čitluk g. Predragu Smoljanu koji je podržao ovaj projekt, kao i g. Peri Petrušiću koji je pomogao u organizaciji večeri. Zahvala ide i svim prosvjetnim djelatnicima naše općine koji su se na različite načine uključili u organizaciju i provedbu projekta.

Hvala i don Đuri Benderu, župniku župe Gradina i dekanu Broćanskog dekanata i njegovom pomoćniku don Josipu Radošu na dolasku. Zahvala i gđici Valeriji Ćorić, novinarki Radija Herceg Bosne koja je dostojanstveno i suvereno vodila program. Veliko hvala i ljubaznom osoblju Hotela „ Brotnjo“, posebice gđi. Jasmini Pinjuh.

Izražavamo duboku nadu kako je ovo tek početak budućih projekata Udruge „ Cvrčak“ Čitluk i kako će ovaj program postati tradicionalan.

Nek’ Vukovar zauvijek živi u našim srcima!

Udruga „Cvrčak“ Čitluk

WordPress Video Lightbox