Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Usvojeno idejno rješenje za izradu spomen obilježja stradalim učenicima

Na sjednici Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta II. Svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk, održanoj u petak, usvojeno je idejno rješenje za izradu spomen obilježja za jedanaestero školske djece, stradale 7. veljače 1951. godine.

Sjednicu Povjerenstva sazvao je Slaven Markota, predsjednik Povjerenstva, u koga su sjednici također nazočili članovi Povjerenstva: Mate Miletić, Andrija Stojić, fra Miljenko Stojić, fra Miro Šego, Ivan Sivrić i Ivica Šarac.

Na početku sastanka Markota se zahvalio svim članovima na njihovom angažmanu vezanom za izradu idejnog rješenja spomen obilježja za jedanaest stradalih učenika i naglasio kako je Povjerenstvo imalo za cilj odabrati primjerenu lokaciju i najbolje idejno rješenje.

Također, Markota se zahvalio ostalima koji su nazočili sjednici, a koji inače nisu članovi Povjerenstva. U prvom redu Ivi Krasiću, koji je kreator idejnog rješenja te također na sjednici nazočnima Marinu Radišiću, načelniku Općine Čitluk i Predragu Smoljanu, predsjedniku OV Čitluk, koji su dali podršku Povjerenstvu u nastojanju da se iznađe najbolje rješenje.

Najbolje rješenje odabrano je jednoglasno nakon interne rasprave članova Povjerenstva. Odabirom idejnog rješenja odlučeno je da spomen obilježje bude smješteno na platou pored glavnog ulaza u groblje Podadvor. Sama lokacija u neposrednoj je blizini mjesta stradavanja, a bit će dodatno istaknuta osvjetljenjem.

Na samom kraju sjednice Markota se još jednom zahvalio svima na aktivom sudjelovanju, što dokazuje sa kolikim se pijetetom pristupilo iznalaženju ovog rješenja. To dokazuje kolika je briga broćanskog puka o svojoj prošlosti, jer narod koji ne vodi brigu o svojoj prošlosti i svojim žrtvama gubi svoj identitet.

Sami spomenik za jedanaestero poginule djece pun je jake simbolike i povezan je s Brotnjom, s našim nacionalnim i vjerskim identitetom, pripadnosti hrvatskom narodu i katoličkoj vjeri.

Za ovo jedanaestero djece je također predviđeno podizanje križa na memorijalnom Groblju mira na Bilima, jer se nalaze na našem popisu žrtava. Na Groblju mira, dan prije održavanja ovog sastanka predstavnik čitlučkog povjerenstva Mate Miletić bio je prisutan prilikom postavljanja novouplaćenih pločica za broćanske žrtve.

WordPress Video Lightbox