Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

U spomen na fra Slavka Barbarića hodočasnici hodočastili od Dragićine do Međugorja

Hodočašće od rodne kuće fra Slavka Barbarića do njegovog posljednjeg počivališta na groblju Kovačica u Međugorju održano je danas, na 20. obljetnicu fra Slavkove smrti. Inicijativa da se hodočašćem obilježi obljetnica potekla je od molitvene grupe „Gospa, Majka moja“, a objeručke su je prihvatili članovi fra Slavkove obitelji, župljani župe Čerin i župe Međugorje, u kojoj je fra Slavko djelovao.

Hodočasnici su se jutros okupili ispred fra Slavkove rodne kuće, gdje je sve sudionike hodočašća blagoslovio fra Hrvoje Miletić, župnik župe sv. Stjepana Prvomučenika – Čerin, te su se potom uputili na hodočašće do Međugorja tijekom kojega su molili i zahvaljivali Bogu.

Po dolasku u Međugorje sudionici hodočašća su se pomolili ispred Gospinog kipa, u župnoj crkvi poklonili pred oltarom te u groblju Kovačica, kod fra Slavkova groba zapalili svijeće i skrušeno se pomolili.

Inicijativa za hodočašće od fra Slavkove rodne kuće do Međugorja krenula je najprije od molitvene grupe „Gospa, Majka moja“, koja se redovito okuplja na Podbrdu. Mi u fra Slavkovoj obitelji smo to objeručke prihvatili i podržali tu inicijativu, pozvali smo župljane i oni su nam se priključili. Inače, redovito se okupljamo na molitvi krunice u Donjem Malom Ograđeniku svakog 24. u mjesecu u spomen na fra Slavka. Također, molimo za duhovna zvanja – kazala nam je Marijana Barbarić, članica fra Slavkove obitelji, koja je dodala kako su uz članove molitvene grupe, članove fra Slavkove obitelji i župljane župa Čerin i Međugorje u hodočašću sudjelovali i fra Slavkovi prijatelji iz ostalih mjesta.

U izjavi za medije Marijana Barbarić naglasila je kako je hodočašće od Dragićine do Međugorja proteklo u najboljem redu, o čemu su brinuli i pripadnici PS Čitluk te se na upit novinara osvrnula na vrijeme provedeno u obitelji Barbarić dok je fra Slavko još bio živ.

Nisam ga baš dugo poznavala. U obitelj sam došla 2000. godine. Na početku godine fra Slavko nas je vjenčao, iste te godine krstio je naše prvo dijete, a dva mjeseca nakon toga je umro. Kratko sam ga poznavala, ali uvijek je bio užurban. Često je navraćao u obiteljsku kuću, ali to bi bilo vrlo kratko. Nama svima ostao je u lijepom sjećanju i molimo svakodnevno njegov zagovor za našu obitelj – kazala je Marijana Barbarić.

Mnogo više zajedničkog obiteljskog vremena fra Slavko je proveo sa sestrom Sofijom Soldo, koja ga pamti kao povučenog dječaka, dobrog brata i uzornog učenika u njegovim najranijim danima, a potom i kao svećenika zaslužnog za mnoga dobra djela.

Hvala Bogu da je fra Slavko bio upravo ovakav kakvim ga pamtimo. Ostalo je mnogo toga iza njega. Sve što je započeto je i završeno, a i sada se hvala Bogu i održava on najvažnije. Najvažniji su molitva, post i živjeti srcem kao što je on pozvao. Svaka njegova rečenica je: molite srcem, ljubite srcem jedni druge, što drugo kazati… Danas mi je bilo drago vidjeti ovoliki broj ljudi i sve ovo me oduševilo. Pošli smo ispred kuće u kojoj je rođen, sada smo došli ovdje gdje je pokopan i Bogu se zahvaljujemo za milosti koje nam je dao – poručila je fra Slavkova sestra Sofija Soldo.

Hodočašće od Dragićine do Međugorja samo je dio programa kojim će se danas obilježiti 20. obljetnica fra Slavkove smrti. Molitveni program održat će se i na Križevcu, na kojemu je fra Slavko i preminuo, kao i u međugorskoj crkvi, gdje će se slaviti misa za pokojnog fra Slavka Barbarića.

Istim povodom u nedjelju u Čerinu će biti premijerno izvedena predstava, a premijernu izvedbu najavila je Marijana Barbarić kazavši:

Fra Slavkova obitelj zajedno sa Franjevačkim svjetovnim redom i Framom župe Čerin pripremaju predstavu o liku i djelu fra Slavka Barbarića, odnosno o onome što je on ostavio iza sebe. Predstava nosi naziv „Tragovi ljubavi“ i imat će svoju premijeru u Pastoralnom centru na Čerinu u nedjelju, 29. studenoga u 19 sati.

Kako smo doznali broj posjetitelja na premijernoj izvedbi predstave bit će ograničen zbog pridržavanja propisanih epidemioloških mjera. Zbog navedenog već je planirano da predstava bude ponovno izvedena u Čerinu na treću nedjelju Došašća u večernjim satima, dok će predstava biti izvedena i u ostalim mjestima čim to dopuste epidemiološke prilike.

WordPress Video Lightbox