Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

U petak počinje trodnevna međunarodna smotra folklora u Vionici

HKUD sv. Marko – Vionica i cijela mjesna zajednica Vionica, uz pokroviteljstvo Općine Čitluk i Vlade HNŽ, ugostit će na VII. međunarodnoj večeri folklora „Vionica 2018.“ brojne članove kulturno-umjetničkih društava i ansambla iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Poljske. Trodnevna međunarodna smotra folklora u Vionici bit će prvorazredni kulturni događaj jer će se u ovom malom broćanskom mjestu predstaviti čuvari tradicije iz već spomenutih država, a valja naglasiti da će, po prvi puta u BiH, na pozornici u Vionici iste večeri nastupiti tri državna ansambla.

Međunarodna večer folklora „Vinica 2018.“ održat će se od 29. lipnja do 1. srpnja, a svake večeri nastupe kulturno-umjetničkih društava otvarat će članovi domaćeg HKUD sv. Marko – Vionica. 29. lipnja u Vionici će tako uz domaćine nastupiti: KUD Željezara (BiH), KUD Dikovača (Hrvatska), KUD Roznovska dolina (Poljska), HKUD Šurmanci (BiH) i HKUD Veljaci (BiH).

Dan kasnije, u subotu, 30. lipnja, posjetiteljima će se redom predstaviti: HKUD sv. Marko Vionica , KUD Ljeskovac (Hrvatska), KUD Aluminijum (Crna Gora), KUD Radman Šarkić (Crna Gora), KUD Marko Markota (Hrvatska), KUD „14, maj“ Tojšići (BiH) i Folk dance group „Swojacy“ (Poljska), dok će na završnoj večeri nastupiti HKUD sv. Marko Vionica, te Ansambl narodnih plesova i pjesama „Lado“ iz Hrvatske, Nacionalni ansambl „Kolo“ iz Srbije i Makedonski nacionalni ansambl „Tanec“. Sve tri večeri program će započinjati u 20,30 sati.

Imajući za cilj predstavljanje bogatstva izvornog pučkog stvaralaštva iz BiH i drugih zemalja, stvaranje prijateljstava te upoznavanje i zbližavanje ljudi iz različitih europskih krajeva, HKUD sv. Marko od pokretanja smotre folklora u Vionici je ugostio 80-ak kulturno-umjetničkih društava iz 12 država. Proteklih godina posjetitelji su u Vionici mogli uživati u vrhunskim nastupima i odličnom druženju na ovoj impresivnoj kulturnoj manifestaciji.

Naša manifestacija vjerojatno ne bi ni bila toliko impresivna da već sedmu godinu zaredom ne privlači i dovodi zvučna imena na folklornoj sceni čiji se nastupi mogu vidjeti samo na svjetskim pozornicama. Najbolji dokaz za to je činjenica da nam ove godine u goste dolaze čak tri poznata državna ansambla: Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske „Lado“, Nacionalni ansambl „Kolo“ iz Srbije i Makedonski nacionalni ansambl „Tanec“ koja će prvi put nastupiti u BiH na jednoj pozornici – poručili su domaćini uz poziv svima da dođu u Vionicu i uživaju u raznolikom programu.

 

WordPress Video Lightbox