Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Održana 5. sjednica Predsjedništva Skupštine SOGFBiH

Na današnjoj, 5. sjednici Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova FBiH, koja je održana u Međugorju, na poziv domaćina iz Saveza općina i gradova Federacije BiH nazočio je i Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH. Sjednica je sazvana, između ostaloga i zbog velikog priliva migranata i izbjeglica u BiH. Mektić je naglasio da BiH neće biti prihvatni centar za migrante i izbjeglice.

“Mi nemamo namjeru i kapacitet da BiH bude prihvatni centar prije EU i to sam rekao u Bruxellesu, istakao je. Podsjetio je da je ovo sigurnosni izazov za BiH. “Ove migracije su sigurnosni izazov. Kada to postoji, onda se to reflektira na građane i njihovu imovinu. Ova migrantska kriza nije samo problem BiH. Ona traje od 2015. godine, ali do sada nije eskalirala na ovakav način. Ovo je postao veliki problem EU. Mi smo jedna od zemalja neposredno pred vratima pred EU”, kazao je Mektić.

U izjavi za novinare, ministar Mektić također je istaknuo da je „dezinformacija“ da će migranti i izbjeglice biti smješteni u pojedinim hercegovačkim gradovima.

– To su čiste dezinformacije koje dolaze iz zlonamjernih krugova. Nismo nikada razgovarali o tome. Postoji operativni stožer na nivou države koji se bavi ovim pitanjem. Njegovi članovi su i predstavnici entiteta. Nema niti jednog pitanje koje se raspravlja van tog stožera – istaknuo je Mektić, te je dodao kako se u vrlo kratkom roku očekuje formiranje dva prihvatna centra za migrante, od kojih će jedan biti u okolici Sarajeva, a drugi na području Unsko-sanske županije.

Na dnevnom redu 5. sjednice Predsjedništva Skupštine SOGFBiH bili su i izvještaji različitih radnih tijela Saveza, a članovi Predsjedništva Saveza također su informirani o aktivnostima Saveza na različitim projektima.

 

WordPress Video Lightbox