Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

U Međugorju izvedena predstava „Dide, pobiše nam fratre“

U međugorskoj dvorani sv. Ivana Pavla II. sinoć je izvedena predstava „Dide, pobiše nam fratre“. Riječ je o drami za koju je tekst napisala prof. Mirela Lovrić, a predstavu su izveli članovi Franjevačkog svjetovnog reda (FSR) i Franjevačke mladeži (Frama) Široki Brijeg. Radnja predstave smještena je u 1945. godinu a kroz dijaloge, fotografije, glazbu i video prikaze, izvođači predstave progovaraju o zločinu počinjenom nad franjevcima i hercegovačkim pukom.

Dakle, predstava je načinjena i izvedena u spomen na 66 pobijenih hercegovačkih franjevaca te je 2019. godine nagrađena prvom nagradom, za uzrast odraslih, na natječaju vicepostulature postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“. Izvedbu predstave u Međugorju zajednički su organizirala bratstva Franjevačkog svjetovnog reda s područja Brotnja, što je u uvodnom pozdravu uz riječi dobrodošlice mnogobrojnim nazočnima istaknuo fra Zvonimir Pavičić.

Ovom predstavom „Dide, pobiše nam fratre“ htjeli smo vam pokazati i otkriti dio te strašne istine o tragediji koja se zbila u Hercegovini prije 75 godina. Na poseban način na Širokom Brijegu a zatim i u Mostaru, Čitluku, Međugorju, na Humcu, na Križnom putu … – kazao je fra Dane Karačić nakon izvedbe koja nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Duhovni asistent FSR Široki Brijeg također je pohvalio autoricu predstave i sve koji su sudjelovali u izvedbi te je naglasio kako se predstavom otkriva djelić istine o stradanju hercegovačkih franjevaca i da je bilo najteže šutjeti u vremenu u kojemu se o događajima u Širokom Brijegu, Čitluku, Međugorju, Humcu i ostalim mjestima nije smjelo govoriti.

Došlo je vrijeme ne da mrzimo, ne da se osvećujemo, nego da progovorimo i iznesemo pred vas istinu – zaključio je fra Dane Karačić.

Nakon izvedbe predstave za kratku izjavu zamolili smo i prof. Mirelu Lovrić, autoricu predstave, koja se prisjetila kako je tekst drame napisala za nagradni natječaj Vicepostulature.

Dok smo izvodili predstavu „Fra Didak – Sebet nas i naše dice“ razgovarali smo o tome što bi još mogli napisati iz naše povijesti ili općenito i da to prikažemo ljudima na sličan način kao i predstavu o fra Didaku. Tada je bio natječaj Vicepostulature pa sam razmišljala zašto se ne bih prijavila – izjavila je prof. Mirela Lovrić i prisjetila se kako je tekst za dramu osvojio prvu nagradu.

Nakon pisanja teksta uslijedilo je i uvježbavanje drame. Budući da je bilo teško okupiti glumačku družinu koja bi utjelovila 66 ubijenih franjevaca, autorica predstave sa suradnicima isprva se odlučila priču ispričati kroz dijaloge te uz pomoć fotografija, čitanja imena i glazbe. Ovakav prikaz priče nadopunjen je s nekoliko video zapisa, za što je bio zadužen trećar Gojko Jelić, a priča ispričana na ovaj način dobila je na upečatljivosti.

Kada smo već počeli uvježbavati predstavu došla je ideja o filmovima. Ranije sam bila naglasila glazbu i čitanje imena, no naš trećar Gojko Jelić voli dosta raditi filmove pa je on složio slike i video zapise. Sve navedeno složio je u jedan dobar prikaz jer puno gledatelja nam je komentiralo kako su ih upravo filmovi i glazba vratili u 1945. – kazala je autorica predstave i osvrnula se na dosadašnje izvedbe:

Predstava je izvedena u Širokom Brijegu tri puta. Premjera je bila 2. veljače i baš nam je drago što smo završili naše probe do veljače i imali premijeru u veljači jer je u veljači bilo najviše ubojstava naših fratara, odnosno u veljači i svibnju na Križnom putu. Nakon toga su nas počela pozivati okolna bratstva pa smo tako sinoć bili u Drinovcima a u Međugorje su nas pozvala udružena bratstva broćanskog kraja: Čitluk, Čerin, Međugorje i Gradnići. Baš nam je drago da smo održali predstavu u velikoj Žutoj dvorani i što smo imali veliki broj gledatelja – izjavila je prof. Mirela Lovrić te se zahvalila gledateljima, ali i kolegama iz FSR s područja Brotnja na gostoprimstvu.

WordPress Video Lightbox