Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

U Gradnićima održana edukativna radionica i okrugli stol „Mladi i teatar“

U župnoj dvorani „Didakov dom“ u Gradnićima jučer je održana vrlo korisna edukativna radionica za mlade dramske stvaratelje, kojoj su uz nazočili članovi dramskih sekcija HKUD-a „Didak“ i OŠ Bijakovići. Radionicu su voditi vrsni kazališni stručnjaci iz Sarajeva, Zenice i Trebinja, koji će svojim znanjem i iskustvom i educirati članove spomenutih dramskih sekcija iz Gradnića i Bijakovića.

Po završetku radionice u dvorani „Didakov dom“ u Gradnićima, mladi čitlučki dramski stvaratelji nazočili su okruglom stolu pod nazivom „Mladi i teatar – veza za zdraviju i perspektivniju budućnost BiH“. Tom prigodom svoja iskustva su im iznosili Sanel Jalmanović, direktor CZK Zavidovići, stručni savjetnik Miroljub Mijatović, inače rukovoditelj Dječje, omladinske i lutkarske scene BNP Zenica te Željko Milošević, upravitelj Gradskog pozorišta Trebinje, inače menadžer projekta Omladinski kazališni kamp AGON za BiH kojeg financira Švicarska Vlada

Na okruglom stolu, čiji je moderator bio sarajevski producent Ishak Jaliman, raspravljalo se o spomenutom projektu, o kulturnoj politici, ulozi lokalne vlasti u kreiranju i razvoju kulture, odnosu između lokalnih institucija kulture, općine i djelatnika kulture, o obrazovanju kroz umjetnost, o financijskoj potpori kulturi i odnosu s drugim lokalnim zajednicama

Na kraju smo menadžera projekta „Omladinski kazališni kamp Agon“ Željka Miloševića zamolili da nam nešto više kaže o samom projektu i njegovim ciljevima:

Glavna ideja projekta AGON zamišljena je da se posredstvom kulture i kazališta pokuša razvijati i unapređivati te uspostavljati suradnja kazališta i mladih kulturnih stvaratelja na području BiH bez obzira na nacionalnu, vjersku i druge pripadnosti. Projekt ima za unaprijediti suradnju i razmjenu dramskih predstava kako bi se stekli uvjeti da se na taj način obogate kulturni sadržaji u manjim sredinama Bosne i Hercegovine. U okviru tog projekta predviđeno je održavanje petodnevnog kampa koji bi se trebao održati u kolovozu, a na kojem će biti angažirani stručnjaci koji će prigodnim radionicama raditi sa sudionicima šest kazališta za mlade iz BiH. S njima će na pokretu raditi Slađana Zrnić, prvakinja Narodnog pozorišta iz Banjaluke, pa će oni na kraju gledateljima izvesti jednu zajedničku predstavu. Svako od tih šest kazališta imat će prigodu odigrati i vlastite predstave, upriličiti razgovore o toj predstavi te čuti mišljenje kritike. To je prvi i na taj način jedini osmišljen projekt u BiH kad se radi o omladinskom kazališnom stvaralaštvu, u sklopu kojeg će mladi ljudi moći vidjeti što njihovi prijatelji i kolege rade u ostalim sredinama, razmijeniti iskustva, usporediti svoje sa stvaralaštvom drugih. Glavna zadaća projekta je razmjena znanja i iskustava te unapređivanje kulturnih sadržaja u manjim sredinama. Stoga je u ovaj projekt uključena i poznata dramska sekcija HKUD-a Didak“ iz Gradnića. Naglasio bih da će idućih godina na projektu AGON biti angažirani kazališni stručnjaci Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, Hrvatskog narodnog kazališta iz Mostara te Narodnog pozorišta iz Banjaluke – rekao je Željko Milošević, izrazio zadovoljstvo gostovanjem u Gradnićima, te dodao :

– Nas, uz ostalo, interesiraju različitosti i kako mladi u različitim sredinama razmišljaju i što su njihove potrebe, kako bismo sutra zajedničkim djelovanjem lakše dobili sredstva od različitih domaćih, europskih i svjetskih fondova koji podupiru kulturu.

 

WordPress Video Lightbox