Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Bogato umjetničko stvaralaštvo šibenskog kraja predstavljeno u Čitluku

Djelujući u svrsi i zadaći Matice hrvatske, Ogranak Matice hrvatske Čitluk i Ogranak Matice hrvatske Šibenik razvili su bogatu i raznoliku djelatnost usmjerenu na očuvanje i promociju kulturne baštine i umjetničkog stvaralaštva, ali i plodonosnu međusobnu suradnju. Tako je sinoć, u okviru tradicionalne manifestacije „Uskrs s maticom u Brotnju“, u Čitluku gostovao šibenski Ogranak Matice hrvatske. Šibenčani su Brotnjacima i njihovim gostima predstavili svoje likovno, književno i glazbeno stvaralaštvo, a intenzivna suradnja urodila je i pjesmom iz pera Ive Mikuličina „Neka stara ljubav plovi“.

Gostovanje Ogranka Matice hrvatske Šibenik započelo je u Galeriji Klub Matice hrvatske – Čitluk, gdje je drage prijatelje dočekao domaćin, prof. Andrija Stojić, predsjednik OMH Čitluk. Prof. Stojić pozdravio je nazočne i u kratkim crtama podsjetio na suradnju u proteklom razdoblju te iskazao zadovoljstvo da se suradnja mogla nastaviti i kroz postavljanje izložbe šibenskih umjetnika simboličnog naziva „Pasija“.

Riječ je o izložbi radova 16 članova Likovnog odjela OMH Šibenik koji su različitim slikarskim tehnikama predočili Kristovu muku i Uskrsnuće. Otvarajući izložbi, prof. Zdenka Bilušić, predsjednica OMH Šibenik, predstavila je šibenske autore izloženih umjetničkih djela te uz ostalo kazala:

Ovu izložbu tvore slike šesnaest autora. Kako je križ prva asocijacija na pasiju, većina sudionika ove izložbe držala se je klasičnog prikazivačkog kanona. Upravo poradi veze s našom intimnom stvarnošću, s našim mukama i borbama, ovaj motiv može biti povod i poticaj za duboko meditativno i osobno promišljanje te vječne borbe čiji smo i mi sami svakodnevni sudionici, a toga smo, napose u ovo korizmenio vrijeme, posebno svjesni… Svaki od ovih autora temom se pozabavio na svoj način u čistoj slikarskoj ili kombiniranoj tehnici.

Otvaranje izložbe slika svojim pjesničkim recitalom, uz gitarsku pratnju prof. Filipa Ljubičića, obogatile su pjesnikinje Edita Vlahov i Gojka Skorić Pelajić, kao i Ženska klapa „Skradinke“.

Ženska klapa „Skradinke“ nastupila je kasnije i u hotelu Brotnjo, no prije predstavljanja pjesme nadahnute Čitlukom i Međugorjem, posjetiteljima je predstavljen časopis OMH Šibenik „Osvit“ i knjiga „Sjećaš li se šibenskog rujna“ šibenskog književnika, novinara i skladatelja Ive Mikuličina.

Predsjednica OMH Šibenik, prof. Znenka Bilućić biranim je riječima predstavila godišnjak za promociju kulturne i prirodne baštine šibenskog kraja „Osvit“, čiji je prvi broj izdao OMH Šibenik. Na izdavanju reprezentativnog časopisa čestitao joj je njezin kolega prof. Andrija Stojić, koji je nakon toga prepustio riječ Ivi Mikuličinu, kako bi ovaj vrsni književnik, novinar i skladatelj posjetiteljima predstavio svoju knjigu „Sjećaš li se šibenskog rujna“.

Moja knjiga govori o slavnom šibenskom rujanskom ratu. Dakle, 16. rujna 1991. godine zloglasni Ratko Mladić sa trupama JNA i srpskim pobunjenicima došao je na šibenski most i u tom trenutku su Hrvatska i Dalmacija bile prepolovljene. Zapravo je bio otvoren put agresoru od beograda do talijanske granice. Međutim, Šibenčani su se udružili, nosila ih je ljubav prema gradu. Zbog ljubavi prema gradu mi nismo u tih osam dana porazili samo srpskog agresora, porazili smo njihovu ideologiju opredijeljenu na „naše i njihove“. Šibenik su branili svi građanin Šibenika, bez obzira s koliko prsta se krste, klanjaju li se Alahu, svi su stvarno branili grad. Pričalo se da je i ruski vaterpolist, nositelj zlatne medalje, s kalašnjikom u ruci branio Šibenik. Dakle, moja knjiga gotovo više govori o ljudskim sudbinama u tom čuvenom rujanskom ratu, a manje o ratnim operacijama. U središte knjige stavio sam čovjeka, a tako su postupili i glavni ljudi obrane Šibenika. Naš duhovni vođa Srećko Badurina, nažalost pokojni šibenski biskup, kao i šef policije Nikola Vukošić jer je u tom trenutku policija vodila obranu grada. Biskup Badurina ni u tim najtežim trenucima nije dopustio da se dogodi išta ružno među civilnim stanovništvom, bio je vođen ekumenom i željom da svi Šibenčani ostanu samo Šibenčani – rekao je autor knjige Ivo Mikuličin i naglasio kako mu je bila čast napisati pjesmu „Neka stara ljubav plovi“.

Pjesmu posvećenu Čitluku i Brotnju sinoć je izvela Ženska klape „Skradinke“.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1016176438529984.1073743077.252864094861226&type=1&l=437d90743c

WordPress Video Lightbox