Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

U Burića groblju blagoslovljen kip sv. Ivana Krstitelja

Rođenje sv. Ivana Krstitelja danas je proslavljeno blagoslovom novog kipa u Burića groblju u Blizancima. Današnje misno slavlje predvodio je don Đuro Bender, koji je na početku misnog slavlja blagoslovio novi kip svetog Ivana Krstitelja na hvalu i slavu Gospodinu.

Nakon blagoslova kipa sv. Ivana Krstitelja uslijedio je obred blagoslova polja, a potom i nastavak misnog slavlja tijekom kojega je don Đuro Bender podsjetio da je sv. Ivan Krstitelj bio nebeski zaštitnik cijele župa Gradina u vrijeme osnutka ove župe, dok je 30-ih godina prošlog stoljeća svako mjesto u župi dobilo svog zaštitnika sukladno odluci biskupa Alojzija Mišića u kojoj je biskup napisao i da cijela župa Gradina slavi Mučeništvo sv. Ivana Krstitelja.

Kao što je sv. Ivan dao glavu svoju za vjernost Bogu i vjernost Božjim zapovijedima i vi budite tako čvrsti u vjeri svojoj da vas ništa ne može pokolebati. Dao je život svoj, a vi životom svjedočite vjeru i pripadnost Katoličkoj crkvi te Bogu na nebesima. Hvala biskupu Alojziju Mišiću koji je tako fino pisao i hrabrio naše ondašnje vjernike na ovim prostorima. Sveti Ivan, kome smo i podigli ovaj ovdje spomenik, postavili postolje, donijeli kip i blagoslovili ga, neka svojim zagovorom moli za nas i za one kojima je palo na pamet uraditi ovo što je urađeno – kazao je don Đuro Bender i naglasio kako se svi koji dolaze u crkvu, groblje ili neko drugo mjesto slaviti sv. Ivana trebaju diviti životu koji je živio ovaj svetac, pustinjak, mučenik i Isusov prethodnik.

Sv. Ivan Krstitelj, čije ime znači „Bog je milosrdan“, dobio je poslanje od Boga, pripraviti put Isusu. Sv. Ivan je bio duboko svjestan da je poslan naviještati Krista, a ne tražiti svoju slavu.

Svojim je primjerom pozivao ljude na obraćenje i djela milosrđa, svjestan da je potrebno voditi brigu o svim ljudima, te ostati postojan u obrani pravih vrednota. U tom smislu opomenuo je i javno prozvao kralja Heroda zbog nemoralnog života što ga je stajalo glave. No, ostao je do kraja vjeran onome u što vjeruje i što propovijeda.

– Trebamo se diviti njegovom životu, ne samo da ga gledamo, nego da ga nasljedujemo. Sv. Ivan Krstitelj i nama danas govori ono što je govorio svojim učenicima. Dođite. Slijedite Isusa. Pođite za Njim i budite na svakom mjestu na koje vas On zove i očekuje. Onda će Njegov blagoslov biti nad svakim našim radom i na svemu drugome – zaključio je don Đuro Bender.

Sv. Misa i blagoslov polja već dugi niz godina u Burića groblju održavaju se na Ivandan 24. lipnja, a današnja proslava ostat će zapamćena po blagoslovu novog kipa.

WordPress Video Lightbox