Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

U Biletić Polju blagoslovljen spomenik stradalima u Drugom svjetskom ratu i poraću

Imena i prezimena četrdeset žitelja mjesne zajednice Biletići u općini Čitluk koji su ubijeni, poginuli ili su nestali za vrijeme Drugog svjetskog rata i poraća ispisana su na lijepom spomen obilježju koje je večeras otkriveno i blagoslovljeno. U nazočnosti mještana spomenute mjesne zajednice i uzvanika spomenik su otkrili: Tomislav Bevanda, Ana Čerkez i Jozo Karačić, a spomen obilježje je blagoslovio don Đuro Bender, župnik župe Gradina i dekan Broćanskog dekanata.

Blagoslovu spomen obilježja prethodila je sveta misu na kojoj je blagoslovljena  mrtvačnica u Biletić Polju ispred koje je i postavljeno spomen obilježje čije je postavljanje iniciralo Vijeće MZ.

Večerašnja svečanost otkrivanja spomen obilježja poginulima iz Drugog svjetskog rata i poraća započela je puštanjem audio zapisa sa imenima poginulih, nakon čega je četvero mladih, koji su rodbinski vezani za poginule, donijelo zastavu do spomen obilježja, gdje su članice ženske klape Bura otpjevale Lijepu našu.

Nakon odavanja počasti ubijenim, poginuli i nestalim minutom šutnje, počast stradalima odana je i polaganjem vijenaca.

Vijenac kod spomen obilježja položili su predstavnici Vijeća mjesne zajednice, ogranka i Mladeži HDZ BiH. Također,ispred Općine Čitluk vijenac su položili načelnik općine Čitluk Marin Radišić i pomoćnik načelnika za financije Pavo Zovko, dok su ministar branitelja Oliver Soldo, ministar prometa i veza Stjepan Krasić i dopredsjedatelj Skupštine Tomislav Martinović položili vijenac kod spomen obilježja predstavljajući Vladu i Skupštinu HNŽ.

Mjesna zajednica Biletići uložila je mnogo truda u podizanje spomen obilježja na kojem su ispisana imena onih koji ne smiju biti zaboravljeni. Imena i prezimena ubijenih, poginulih i nestalih na svojstven način označavaju jedno razdoblje u životu ovog kraja, te je stoga sjećanje na njih upisano na kamen kako bi i generacije koje tek trebaju doći imale podsjetnik koji svjedoči o stradanju za vrijeme Drugog svjetskog rata i poraća.

Don Đuro Bender, župnik župe Gradina, pred kraj svečanosti izmolio je blagoslovnu molitvu, blagoslovio spomenik i zazvao Božji blagoslov na sve nazočne, a voditelje programa Dragan Soldo srdačno je u ime organizatora svečanosti zahvali inicijatorima ideje i svima koji su pomogli u izgradnji spomen obilježja.

Fotografije možete pogledati OVDJE.

WordPress Video Lightbox