Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Tri državna ansambla nastupila na završnoj večeri međunarodne smotre folklora u Vionici

Trodnevna međunarodna smotra folklora u Vionici završila je sinoć izvanrednim nastupima domaćeg HKUD SV. Marko – Vionica i državnih ansambala iz Hrvatske, Srbije i Makedonije. Po prvi put u BiH, na pozornici u Vionici, iste večeri nastupila su tri nacionalna profesionalna folklorna ansambla: „Lado“ iz Hrvatske, „Kolo“ iz Srbije i „Tanec“ iz Makedonije.

Ovakav događaj bio je prava poslastica za ljubitelje folklora, a najveće zasluge za povijesno gostovanje tri državna ansambla na manifestaciji u BiH pripadaju HKUD sv. Marko – Vionica.

Kulturno-umjetničko društvo iz Vionice u pretekla tri dana ugostilo je petnaest različitih društava iz šest zemalja, a ugošćavanje tri spomenuta ansambla bio je veliki uspjeh i veliki iskorak u organizacijskom smislu.

Jedinstvenu glazbeno-scensku večer svojim nastupom započeli su članovi HKUD sv. Marko – Vionica, koji su predstavili dio kulturne baštine hercegovačkog kraja, a nakon njih posjetitelji su mogli uživati u nastupu „Lada“.

Članovi hrvatskog državnog ansambla narodnih pjesama i plesova, nastupajući u prelijepim izvornim narodnim nošnjama iz različitih dijelova Hratske, na pozornici u Vionici izveli su djelić iz impozantnog koreografskog repertoara.

Pjesmom, glazbom i plesom, Lado je sinoć posjetitelje manifestacije u Vionici proveo hrvatskim Zagorjem, hrvatskim otocima i Turopoljem, odakle je prikazan fragment svadbenih običaja, a nakon njih izvanrednim scenskim nastupom običaje iz Makedonije predstavili su članovi makedonskog ansambla „Tanec“.

„Tanec“ je sedam desetljeća mobilni muzej najljepše, dragocjene i drevne makedonske materijalne i nematerijalne folklorne baštine, te su stoga svi mogli uživati u nastupu dobitnika brojnih renomiranih priznanja koja na najbolji način svjedoče o kvaliteti izvedbe makedonskih tradicionalnih pjesama i plesova.

Kroz ples, pjesmu, ples i prezentaciju običaja sinoć su se u Vionici predstavili i članovi srpskog državnog ansambla „Kolo“, koji su kao i njihovi prethodnici publici podarili izvanredan nastup. Visokom umjetničkom interpretacijom „Kolo“ je zadivilo nazočne.

Sva tri ansambla kroz sedam desetljeća svog postojanja i predanog djelovanja postali su „pokretni muzeji“ koji diljem svijeta zadivljuju publiku svojom izvrsnošću, bogatstvom kulturne baštine i prelijepim izvornim nošnjama neprocjenjive vrijednosti. Gostovanje „Lada“, „Taneca“ i „Kola“ na manifestaciji u Vionici bio je povijesni događaj, a organizatori su se uvaženim gostima na ukazanoj časti zahvalili prigodnim darovima.

Zahvalnice i prigodne darove predstavnicima ansambala nakon nastupa uručili su predstavnici organizatora predvođeni Damirom Mandarićem, predsjednikom HKUD sv. Marko – Vionica.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1082279108586383.1073743157.252864094861226&type=1&l=5239e64c99

WordPress Video Lightbox