Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Svećenik Dubrovačke biskupije predvodio misno slavlje na blagdan sv. Blaža

Župljani župe sv. Blaža – Gradnići danas proslavljaju blagdan svog nebeskog zaštitnika, za što su se pripremali trodnevnom duhovnom obnovom koju je predvodio fra Josip Ikić, prefekt i odgojitelj sjemeništaraca u Visokom i profesor u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji. Na sami blagdan župljani župe Gradnići i njihovi gosti sudjelovali su u procesiji, svečanom misnom slavlju koje je predvodio don Robert Karačić, župni vikar u župi sv. Mihovila na Lapadu i obredu blagoslova grla.

Kako smo već kazali, današnja proslava započela je procesijom od stare do nove crkve u Gradnićima, nakon čega je don Robert Karačić predslavio svečano misno slavlje u koncelebraciji sa župnikom župe Gradnići fra Nikolom Rosančićem, don Đurom Benderom, dekanom Broćanskog dekanata i župnikom župe Gradina te još nekoliko župnika i svećenika iz okolnih župa.

U svojoj propovijedi don Robert Karačić, nedavno zaređeni svećenik Dubrovačke biskupije, podsjetio je na važnost sv. Blaža te se osvrnuo na poveznice između proslave blagdana sv. Blaža u župi Gradnići i proslave blagdana sv. Vlaha u Dubrovniku i štovanja ovoga sveca u različitim mjestima.

Život sv. Blaža pruža nam primjer iznimne ljubavi prema Isusu Kristu. Bez toga njegovog osobnog odnosa prema Isusu Kristu nemoguće je razumjeti njegovu ljubav prema bližnjima a još manje njegovu spremnost na mučeništvo – kazao je don Robert Karačić i dodao kako se vjernici pozvani cijelim životom odlučivati se za Isusa Krista, pokazivati ljubav prema Gospodinu i bližnjima, što nije lagan put.

Put onih koji žele istinski živjeti kršćanskim životom nije lagan, što je istaknuo i propovjednik, no Bog uvijek pruža zaštitu.

Bog je uvijek naša zaštita. Bog uvijek treba biti naša nada, nada za vječnost. Ne bojmo se zato ovoga svijeta. Znamo da je Božja ljubav vječna naspram života na zemlji, koji koliko god trajao jako je kratak. Svi smo pozvani uvijek činiti dobro, ne gledajući hoće li drugi nama činiti dobro i znaju li drugi to cijeniti jer ima Onaj koji to cijeni i koji nas uvijek prvi ljubi i koji nas sve želi spasiti. Svojim životom pokažimo i mi da želimo biti spašeni u vječnost. Trudimo se poput sv. Blaža imati ljubav prema svima – poručio je don Robert Karačić i pozvao nazočne da svoj život žive kao kršćani koji se neće sramiti svoje vjere, kao kršćani kojima nije teško praštati i ljubiti.

Na kraju misnog slavlja fra Nikola Rosančić zahvalio je predvoditelju duhovne obnove, predvoditelju misnog slavlja i objasnio da će župljani župe Gradnići kroz štovanje sv. Blaža nastojati produbiti prijateljske veze sa Dubrovčanima, te uz to pozdravio čelne ljude Općine Čitluk i sve ostale nazočne uz zahvalu zboru sv. Kate iz Ljubuškog i članicama i članovima HKUD sv. Marko iz Vionice na dolasku i njihovom sudjelovanju u proslavi sv. Blaža.

Članice i članovi HKUD sv. Marko uz nekoliko djevojaka iz HKUD Didaka nastupili su ispred crkve sv. Blaža odmah nakon obreda grličanja, a nakon njihovog nastupa proslava blagdana sv. Blaža nastavljena je u obiteljskim domovima župljana.

Zbog svog primjernog svetačkog života te neustrašive ustrajnosti na čuvanju svoje vjere, sv. Blaža je srednjevjekovna Dubrovačka republika izabrala za svog zaštitnika, a više stoljeća kasnije za svoga patrona uzela ga je i župa Gradnići, najstarija broćanska župa i rodna župa znamenitog fra Didaka Buntića.

WordPress Video Lightbox