Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Sv. Blaž i fra Didak svoje su živote utemeljili na Kristu

U župi sv. Blaža – Gradnići danas su na svečan način obilježeni blagdan sv. Blaža, nebeskog zaštitnika župe i 100. obljetnica smrti fra Didaka Buntića.

Tim povodom danas je u župnom središtu održana procesija s kipom sv. Blaža, nakon koje je slavljena sv. Misa koju je predvodio fra Iko Skoko, vikar Hercegovačke franjevačke provincije.

Kada imamo dva ovako velika čovjeka, jednoga sveca – sv. Blaža, drugoga velikana – fra Didaka Buntića i nas danas ovdje okupljene. Kako ove tri stvarnosti, sv. Blaža, fra Didaka i nas nekako skupiti u jednu danas zajednicu? Kako pronaći što je to vezalo, što ima slično između ove dvojice velikana i koja bi bila poruka nama danas koji ovdje živimo? Jedna točka, jedna nit koja se provlači kroz povijest čovječanstva, a koja nanosi veliku nepravdu u životu jest jedna misao i velika napast a to je: Da što manje uložim, a da što više dobijem – kazao je na početku svoje propovijedi fra Iko Skoko i naglasio kako su propala i najveća carstva kada je u njima zavladala ovakva logika.

S druge strane, fra Iko je istaknuo kao su sv. Blaž i fra Didak Buntić jedni od svijetlih primjera onih koji nisu živjeli u skladu s ovakvom logikom i da je to jedna od poveznica između njih dvojice.

Poveznica sv. Blaža i fra Didaka Buntića je da su to dva velikana koji nisu u životu prihvatili ovakvu logiku. Oni su svoj život utemeljili na Krista i predali se Kristu – poručio je Skoko i dodao kako je teško nabrojati sve zasluge koje su imala dva velikana, no da su se uvijek vodili logikom Evanđelja da ulože sebe i sve svoje talente u radu za dobrobit drugih.

Fra Didak je u svom životu išao drugom logikom. Nije išao logikom: Uloži što manje, a dobij što više, nego logikom Evanđelja: Uloži što više, uloži sebe, svoj život, kao i sv. Blaž, i tu mi tražimo njihove sličnosti bez obzira za veliku razliku u vremenu kada su živjeli… Kada slavimo 100. obljetnicu Didakove smrti možemo sebi uzeti za poruku da će nas, ako budemo išli logikom svijeta, bila ona osobna, obiteljska, našega kraja ili naroda: Uloži što manje, a dobij što više, nestati – naglasio je fra Iko Skoko i dodao koko su sv. Blaž i fra Didak Buntić kratko živjeli, ali su vodeći se logikom Evanđelja ostavili duboke tragove.

Pred kraj euharistijskog slavlja, fra Nikola Rosančić, župnik župe sv. Blaža, zahvalio je predvoditelju misnog slavlja i okupljenim svećenicima, fra Josipu Ikiću, predvoditelju duhovne obnove te se zahvalio svima koji su sudjelovali u proslavi i prigodnom programu obilježavanja 100. obljetnice smrti fra Didaka Buntića.

Na kraju misnog slavlja održan je blagoslov grla svijećama.

WordPress Video Lightbox