Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Obilježavanje sto godina preminuća fra Didaka Buntića u Gradnićima

Fra Didak Buntić zacijelo je jedan od najpoznatijih Hercegovaca u povijesti te kršne zemlje. Radio je na dobrobit svih Hercegovaca, kojima ga je poslala Providnost.

U sklopu programa kojega prigodom stogodišnjice preminuća fra Didaka Buntića organizira Hercegovačka franjevačka provincija Uznesenja BDM u suradnji sa fra Didakovom rodnom župom svetog Blaža Gradnići u nedjelju uvečer je u staroj crkvi u Gradnićima održana tribina s temom „Fra Didak kao promicatelj poljoprivrede u Hercegovini“. Diplomirani inženjer poljoprivrede Mario Leko s Agromediteranskog zavoda iz Mostara je održao predavanje o kalemljenju voćaka i vinove loze. Prezentacijom u Power pointu i praktičnim savjetima Leko je zainteresiranim posjetiteljima u svojevrsnoj radionici s prezentacijom alatki i primjerima dijelova različitih voćki pokazao razne načine kalemljenja/cijepljenja voćki.

O eko uzgoju vinove loze i vina u Hercegovini govorio je enolog Josip Martinović. S postojećim količinama autohtonih sorti vinove loze u Hercegovini, domaća vina s tako malom proizvodnjom, teško mogu konkurirati na svjetskim tržištima. No, ukoliko se vinogradari i vinari okrenu eko proizvodnji, što ne iziskuje velika ulaganja niti novca niti truda, domaća vina mogu stati uz bok najrenomiranijim i trenutno traženim vrhunskim vinima koji su proizvedeni na potpuno prirodan način. Martinović je pozvao domaće vinare da se vrate prirodnoj zaštiti vinograda, onoj koja se upotrebljavala u vrijeme fra Didaka Buntića. To je zdraviji, prirodniji i uspješniji način zaštite trsova od štetnika. Vino proizvedeno od takvog grožđa u svijetu je sve traženije, kazao je Martinović.

Profesor Tihomir Prusina (Agronomsko i prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru), je upozorio na potrebu očuvanja autohtonih hercegovačkih sorti žilavke i blatine. U novije vrijeme se kao posljedica uporabe različitih kvasaca i drugih supstanci u proizvodnji vina počeo gubiti izvorni okus žilavke i blatine. Upravo je povratak autohtonosti naših izvornih vina svojevrsna garancija još prodornijeg uspjeha plasmana domaćih vina na svjetska tržišta. Umjesto da težimo nerealnim prinosima i kvantiteti trsova, moramo se vratiti prirodnom tretiranju vinove loze u svrhu očuvanja vrsti koje uspijevaju jedino u Hercegovini, kazao je među ostalim Prusina.

U sklopu drugog dana ove manifestacije – Dana posvećenog fra Didakovom djelovanju na području obrazovanja u Hercegovini „Fra Didak u školstvu“ upriličene su različite aktivnosti.

Nakon edukativnih izleta učenika broćanskih škola i posjeta prvoj školi u Brotnju te rodnoj fra Didakovoj kući, u večernjim je satima u prostoru stare crkve Gradnići održana priredba u kojoj su sudjelovali učenici srednjih i osnovnih škola naše općine.

Gledatelji su na početku pogledali kratki film „Fra Didak – otac, vođa i učitelj“ učenika Dane Šarca, 8.a razreda OŠ fra Didaka Buntića, a u kojem je ovaj vrijedni osmaš uspio sažeti svo fra Didakovo djelovanje i predstaviti ga uporabom modernih tehnologija.

Organizacijski odbor je ranije objavio Natječaj za najbolji učenički literarni rad. Na natječaju su sudjelovali učenici osnovnih i srednje škole Općine Čitluk. Učenici su svojim pisanim radovima pokazali kako dobro razumiju i poznaju lik i djelo fra Didaka Buntića, velikog odgojitelja, graditelja, prosvjetitelja te političkog, kulturnog, socijalnog djelatnika i spasitelja sirotinje. To su i bile teme njihovih radova u kojima su na emotivno topao i suosjećajan način opisali ovoga velikog čovjeka kojega nazvaše „Ocem, vođom i učiteljem“. Do 28. siječnja 2022. godine pristiglo je 19 učeničkih radova, koje su mladi autori pročitali na svečanoj priredbi.

Svoj su obol ovoj velikoj obljetnici dali i učenici OGŠ Brotnjo: Matej Paponja, harmonika, „Karneval u Hercegovini“, Klara Ćorić, klavir, „Turski marš“ te Marko Sušac, harmonika „ Ricordo Waltz“.

Svoje su pisane radove interpretirali i predstavili mladi autori:
Petra Selak, 4. r., PŠ Dobro Selo, OŠ fra Didaka Buntića
Mihael Soldo, 6.c, OŠ fra Didaka Buntića
Marta Čilić, 7. b OŠ Bijakovići
Marko Ćorić, 7.b, OŠ Bijakovići
Ana Vasilj, 7.b OŠ Bijakovići
Ana Jerković, 7.b, OŠ Bijakovići
Marija Vidović, 7.b, OŠ Bijakovići
Daniel Ćorić, 8.d OŠ fra Didaka Buntića
Anica Prskalo, 8.d, OŠ fra Didaka Buntića
Josipa Vasilj, 8.b OŠ Bijakovići
Iva Lovrić, 8.a, OŠ Čerin
Sara Zovko, 8.a, OŠ Čerin
Marija Pinjuh, 8.a, OŠ Čerin
Korina Korać, 8.b, OŠ fra Didaka Buntića
Magdalena Bevanda, 9.d, OŠ fra Didaka Buntića
Iva Mijatović, 9.d, OŠ fra Didaka Buntića
Marta Mijatović, 2.1, Srednja škola dr. fra Slavka Barbarića
Petra Smoljan, 4.1, Srednja škola dr. fra Slavka Barbarića
Petra Miletić, 2.1, Srednja škola dr. fra Slavka Barbarića

Povjerenstvo u sastavu: književnica Miljenka Koštro, Lidija Jerković, stručna savjetnica za hrvatski jezik – Zavod za školstvo Mostar te novinarka i urednica emisija Kulturni mozaik i Tolle lege Vedrana Vidović (Radio Mir Međugorje) imalo je doista težak zadatak. Pri vrjednovanju pisanih učeničkih radova razmatrala se ostvarenost teme, kompozicija sastavka, originalnost i povezanost teksta, bogatstvo rječnika i stila kao i gramatička i pravopisna točnost.

Povjerenstvo je istaklo kako je svaki rad zaslužio pažnju i kako su učenici vrlo dobro ispunili svoj zadaću.
Najbolji radovi su:
1. Petra Miletić, II. 1 – Srednja škola dr. fra Slavka Barbarića Čitluk
2. Magdalena Bevanda, IX. d – OŠ fra Didaka Buntića Čitluk
3. Petra Smoljan, IV. 1 – Srednja škola dr. fra Slavka Barbarića Čitluk i Ana Vasilj, VII. b – OŠ Bijakovići

Svi su sudionici programa dobili Zahvalnice kao spomen na ovu večer, a najbolji radovi su nagrađeni vrijednim nagradama.

Dvodnevni program vještim moderiranjem obogatile su Valerija Ćorić i Jasna Ćorić.

Foto: Nikola Prskalo

WordPress Video Lightbox