Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

SŠ dr. fra Slavka Barbarića dobila vrijednu opremu za izvođenje praktične nastave

Srednja škola dr. fra Slavka Barbarića danas je dobila opremu za izvođenje praktične nastave za potrebe ugostiteljskog smjera. Opremanje SŠ dr. fra Slavka Barbarića opremom potrebnom za izvođenje praktične nastave izvršeno je u okviru programa unapređenja stručnog obrazovanja u kojem su partneri bili Prilika Plus, Ministarstvo prosvjete, kulture i športa HNŽ, Gospodarska komora Grada Mostara, SŠ dr. fra Slavka Barbarića i Općina Čitluk.

SŠ dr. fra Slavka Barbarića jedna je od škola s područja HNŽ koja je sudjelovala u realizaciji „Projekta unaprjeđenja strukovnog obrazovanja u HNŽ u metalskom i ugostiteljskom sektoru”, a povodom uspješne realizacije projekta danas je u SŠ dr. fra Slavka Barbarića upriličena svečana ceremonija primopredaje opreme za izvođenje praktične nastave kuharstva, slastičarstva i ugostiteljskog posluživanja.

Dobrodošlicu svim uzvanicima na današnju svečanost poželjela je prof. Adela Škotor, ravnateljica SŠ dr. fra Slavka Barbarića, koja je uz srdačan pozdrav, nazočnim u kratkim crtama predstavila projekt.

Naša škola sudjelovala je u projektu čiji je cilj unapređenje strukovnog obrazovanja. Taj projekt fokusiran je na poboljšanje znanja učenika u srednjim strukovnim školama kroz praktičnu nastavu i suradnju s privatnim poduzetnicima kako bi učenici stekli praktična iskustva. U realizaciji ovog projekta sudjelovali su: Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ, „Prilika plus“ BiH, Gospodarska komora Grada Mostara, Općina Čitluk i naši partneri. Naglasila bih da je opremu donirala švicarska Vlada, a to je oprema za praktičnu nastavu kuharstva, slastičarstva i ugostiteljskog posluživanja – rekla je ravnateljica Škutor i svim sudionicima u projektu zahvalila na nesebičnoj suradnji.

Zahvalama se pridružio i gospodin Halko Basarić, predstavnik programa Prilika Plus, koji je ovom prilikom kazao:

Projekt „Prilika plus“ je projekt Švicarske razvojne agencije u BiH, koji ima za cilj unaprijediti stanje u srednjem strukovnom obrazovanju. Projekt je proveo istraživanje prije dvije godine na području Hercegovine i ustanovio da postoji velika potreba za stručnom radnom snagom iz sektora ugostiteljstva i turizma… U tom smislu izmijenjeni su nastavni planovi i programi u Srednjoj školi u Čitluku za zanimanje kuhar i konobar, sredstvima švicarske Razvojne agencije u BiH nabavljena je ova moderna kuhinja vrijedna 37.000 KM koju svečano predajemo. Također je osnovano tzv. Strukovno vijeće općine Čitluk kao platforma za koordinaciju firmi, lokalne uprave i škole, a idući korak će biti obuka profesora u Srednjoj školi Čitluk. Nadam se da ćemo s resornim ministarstvom dogovoriti i izmjenu zakona kako bi sve ove dobre stvari uvrstili u zakonski okvir.

Svečanoj primopredaji opreme nazočili su brojni uzvanici, među kojim su bili i predstavnici Ministarstva prosvjete, kulture i športa HNŽ. Pozdravljajući okupljene u ime resornog ministra, njegov savjetnik Elvir Heljić naglasio je kako je cilj ministarstva što bolje opremanje škola kako bi se u konačnici osposobljavala što bolja i kvalitetnija radna snaga.

Ugostiteljski smjer u SŠ dr. fra Slavka Barbarića otvoren je prije dvije godine i broji 113 polaznika, od čega 89 učenika koji se školuju za kuhare, te 24 polaznika konobarskog smjera, a svi oni aktivno su sudjelovali u pripremi današnjeg domjenka. Oprema za praktikum koju je SŠ dr. fra Slavka Barbarića danas dobila zasigurno će povećati razinu praktičnog obrazovanja te dodatno unaprijediti model obrazovanja u kojem se teorijska znanja povezuju s praktičnom nastavom.

Inače, SŠ dr. fra Slavka Barbarića sutra će proslaviti Dan škole.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.949310675216561.1073743013.252864094861226&type=1&l=12ad109b61

WordPress Video Lightbox