Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Sekcija Glagoljaši OŠ fra Didaka Buntića sudjeluje na 5. milenijskom natjecanju iz kreativne industrije u Osijeku

U cilju poticanja mladih na razvoj znanja i stvaranje kreativnih proizvoda vezanih za povijesnu i kulturnu baštinu, a ostvarenih suvremenim tehnologijama, članice sekcije Glagoljaši OŠ fra Didaka Buntića Čitluk sa svojom su voditeljicom Jasnom Ćorić istražile i napravile kratki dokumentarni film o Humačkoj ploči: Potraga za Humačkom pločom. Tako se naša škola već drugi put zaredom odazvala na ovo značajno natjecanje u Osijeku. Milenijsko natjecanje iz kreativne industrije nacionalno je i međunarodno natjecanje organizirano za osnovnoškolce, srednjoškolce i studente iz Republike Hrvatske i inozemstva. Natjecanje je oblikovano po pedagoškim i metodičkim standardima, a održava se od 5. 12. do 7. 12. 2023. na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.  Više o samom natjecanju možete saznati na web stranici natjecanja (OVDJE), kao i na društvenim mrežama: Facebooku  i Instagramu.

Projekt je započeo detaljnim istraživanjem Humačke ploče, u čemu su korišteni različiti izvori, ponajviše knjižnična građa Sveučilišne knjižnice Mostar i knjižnice naše škole. Cilj je bio upoznati materijalno i kulturno blago ovih prostora te ga sačuvati za buduće generacije. Prvenstveno su se trudili pronaći i istražiti podatke o najznačajnijem dvojezičnom pisanom spomeniku koji datira iz X. stoljeća – Humačkoj ploči, jer znamo kako je jezik najtrajnija točka kontinuiteta svih naroda.

Nakon temeljitog i iscrpnog istraživanja o spomenu najstarije sačuvane crkve nakon dolaska Hrvata u ove krajeve i, vjerojatno, oltarskoj ploči postavljenoj na postolje u crkvi Arhanđela Mihovila, a srušenoj za vrijeme osmanskih invazija na Hercegovinu, voditeljica sekcije je pristupila pisanju scenarija za dokumentarni film.

Članice sekcije su dobile svoje uloge i u narednom periodu vrijedno učile tekst i glumu za film te možemo slobodno kazati kako su na najbolji mogući način spojile kulturnu baštinu, knjižničnu građu, dramsku i audiovizualnu umjetnost. Film se snimao na više lokacija (u Osnovnoj školi fra Didaka Buntića i u Franjevačkom samostanu sv. Ante Padovanskog na Humcu gdje se čuva ovaj staroslavenski epigraf). Likovna sekcija se, također, uključila oslikavanjem glagoljičkih slova motivom zobnice koja je značajno obilježje narodne nošnje naših područja.

U projektu su sudjelovale učenice 8. a i 8. b odjela, članice sekcije: Ema Nižić, Lucija Musa, Ana Musa, Ines Planinić, Ruža Sabljić, Ana Martinović, Lorena Barbarić, Iva Vasilj i Iva Barbarić. Veliki je obol realizaciji cijelog projekta dao El Arte studio te se ovim putem zahvaljujemo g. Josipu Nižiću i g. Goranu Krešiću na pomoći.

Svoj će filmski uradak predstaviti u Osijeku, 6. prosinca tri predstavnice sekcije zajedno s mentoricom – natjecateljski tim „Modraš“ ( ime je dobio po kamenu od kojeg je načinjena Humačka ploča).

Našim učenicama poželimo sreću, iako su one već sad zavrijedile sve pohvale zbog velikog truda, ustrajnosti i posvećenosti ovakvom zahtjevnom zadatku. U to ćete se, zasigurno, uvjeriti i sami gledajući film.

– sekcija Glagoljaši

VIDEO

 

FOTOGRAFIJE

WordPress Video Lightbox