Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Sačinjen popis s podacima o 1562 žrtve iz II. svjetskog rata i poraća s područja općine Čitluk

Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk donijelo je odluku o objavljivanju popisa s podacima o 1.562 žrtve iz Drugog svjetskog rata i poraća. Odluka o objavljivanju popisa donesena je na sjednici koju je sazvao Slaven Markota, predsjednik Povjerenstva, a od samog utemeljenja jedna od glavnih zadaća Povjerenstva bila je prikupiti podatke o nastradalima s područja općine Čitluk i mjestima stradanja kako bi se žrtvama mogla odati zaslužena počast.

Projektom memorijalnog Groblja mira – Bile predviđeno je da se svakoj hrvatskoj žrtvi podigne bijeli križ, neovisno o tome gdje je osoba ubijena, nestala ili gdje je pokopana. U sveobuhvatnim planovima za izgradnju Groblja mira predviđeno je polje posvećeno žrtvama s područja općine Čitluk. Kroz rad Povjerenstva evidentirani su podaci o ukupno 1.562 žrtve, a prilikom sačinjavanja popisa u obzir su uzeti podaci koje je prikupilo Povjerenstvo te svi podaci koji su zabilježeni u broćanskim župama i drugim dostupnim vjerodostojnim izvorima.

Odluka o objavljivanju popisa donesena je kako bi svi prikupljeni podaci bili dostupni broćanskoj javnosti. Samim time otvara se mogućnost i za prijavu do sada neevidentiranih žrtava, kao i za eventualne izmjene i nadopune prikupljenih podataka o žrtvama. S tim u vezi cjelokupna javnost, uz objavu popisa na službenoj internetskoj stranici Općine Čitluk, biti će obaviještena putem informativnog letaka koji će biti distribuirani u svim župama na području općine Čitluk.

Dio informativnog letka je i uputa o uplati za postavljanje križa na Bilima za članove vaših obitelji. Novčani iznos za podizanje jednoga križa je 200 KM.

Iz Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk objasnili su kako u je u slučaju pronalaska netočno navedenog podatka, bilo da je pogrešno upisanom imenu oca, godina rođenja i nestanka ili stradanja žrtve, potrebno kontaktirati predsjednika mjesne zajednice, koji će nakon toga obavijestiti članove Povjerenstva, ili se za eventualnu izmjenu obratiti članovima Povjerenstva u Općini Čitluk.

Postoji mogućnost da je neka žrtva izostavljena s popisa i tu dajemo mogućnost da se ta nepravda ispravi. Kroz ovaj objavljeni popis cilj nam je eventualne greške ispravit, pored toga što već dajemo mogućnost ljudima da uplate novčani iznos za podizanje križa na Bilima za svoje pokojne. To su glavni zaključci današnje sjednice. Objavljeni popis ažurirat će se po prijemu novih podataka i naši Brotnjaci ne trebaju biti zabrinuti ukoliko pronađu grešku o godini smrti ili imenu roditelja svoga pokojnika, kao i ako se njegovo ime u ovom trenutku još ne nalazi na popisu. Cilj ove objave je da ispravimo nepravdu i da imamo čist i temeljit popis žrtava s područja naše općine – rekao nam je Slaven Markota, predsjednik Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk.

Dokumenti:

Popis žrtava iz Drugog svjetskog rata i poraća s područja općine Čitluk ažuriran 26. studenoga 2020. godine

Informativni letak

WordPress Video Lightbox