Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Proslavljena 716. obljetnica prvog sačuvanog pisanog spomena imena Brotnjo

Dan općine Čitluk obilježen je danas odavanjem počasti poginulim braniteljima, misnim slavljem i svečanom sjednicom Općinskog vijeća Čitluk, što je bio središnji, a ujedno i završni dio petodnevnog programa obilježavanja 716. obljetnice prvog sačuvanog pisanog spomena imena Brotnjo.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen križa poginulim braniteljima Brotnja počast su odali predstavnici Općine Čitluk na čelu s načelnikom Marinom Radišićem i predsjednikom OV Čitluk Predragom Smoljanom, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata te izaslanstvo Veleposlanstva Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini na čelu s NJ.E. veleposlanikom Ivanom Sabolićem.

Poginulih branitelja mnogobrojni nazočni prisjetili su se i u skrušeno molitvi kod Spomen križa, nakon čega je fra Miro Šego, župnik župe Krista Kralja Čitluk, u suslavlju s don Đurom Benderom, dekanom Broćanskog dekanata i župnikom župe Gradina, fra Nikolom Rosančićem, župnikom župe sv. Blaža – Gradnići, fra Hrvojem Miletićem, župnikom župe sv. Stjepana Prvomučenika – Čerin te sa brojnim vjernicima u čitlučkoj župnoj crkvi posvećenoj Kristu Kralju predvodio misno slavlje.

Svečana sjednica Općinskog vijeća Čitluk započela je himnom u izvedbi učenika Osnovne glazbene škole Brotnjo i minutom šutnje za sve poginule branitelja, nakon čega je Predrag Smoljan, predsjednik Općinskog vijeća Čitluk, zaželio dobrodošlicu uzvanicima i gostima iz Republike Hrvatske i svih krajeva BiH, te se zahvalio na čestitkama onima koji nisu mogli nazočiti proslavi. Uz navedeno, predsjednik Smoljan nazočne je upoznao i s radom Općinskog vijeća Čitluk u sazivu koji je konstituiran krajem 2020. godine te je održao sedamnaest redovitih sjednica.

Dobrodošlicu nazočnima zaželio je i Marin Radišić, načelnik općine Čitluk, koji je također naglasio nekoliko najvažnijih projekata koji su realizirani u proteklom razdoblju.

Nastojali smo na najbolji način odgovoriti na postavljene zadatke i osluškujući potrebe svih dijelova naše općine radili smo na realizaciji važnih projekata koji će doprinijeti poboljšanju kvalitete života. Nastavili smo sa ulaganjima u infrastrukturu, nastojali smo pokazati socijalnu osjetljivost, posebno prema mladima i ugroženima, ponosni smo na izgradnju Edukacijsko-rehabilitacijskog centra sv. Josip Radnik, na obnavljanje i gradnju školskih objekta – istaknuo je načelnik Radišić uz zahvalu višim razinama vlasti, posebno ističući dr. Dragana Čovića, Republiku Hrvatsku i Središnji ured za Hrvate izvan RH, državnu i federalnu vlast, Vladu HNŽ na čelu s dr. Nevenkom Hercegom, JP Autoceste FBiH, JP Ceste FBiH, Fond za zaštitu okoliša FBiH, Fond za zaštitu okoliša HNŽ i brojne druge.

U realizaciju brojnih projekata nazočni su se mogli uvjeriti i kroz video prezentaciju izvješće načelnika Marina Radišića.

Na brojnim realiziranim projektima čelnicima Općine Čitluk u svom obraćanju čestitao je Ivan Sabolić, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH, a čestitkama se pridružio i dr. Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Dr. Čović u svom obraćanju naglasio je zajedništvo i kazao kako svi možemo biti ponosni na povezanost i zajedništvo svih razina vlasti, koje se ogleda i kroz nazočnost predstavnika svih razina vlasti na svečanoj sjednici OV Čitluk. Također, dr. Dragan Čović kazao je kako će ovakvo zajedništvo i povezanost biti važni u predstojećim iskušenjima, no da zajedništvo garantira konstitutivnost, legitimno predstavljanje i programe razvoja na koje ćemo biti ponosni.

Najbolji način da kažemo tko smo i što smo, i kako želimo dalje graditi budućnost u BiH, ali i u našem okruženju, pokazat ćemo i kroz riječi koje smo čuli od našega veleposlanika Sabolića. Vaša ekselencijo, vama, generalnom konzulu i svim prijateljima iz Vlade Republike Hrvatske te institucija Republike Hrvatske hvala što s nama gradite sve prostore BiH, ne samo prostore gdje žive Hrvati. Siguran sam da će ova Događajnica koju ste napravili ovdje u Čitluku, koja je izuzetno sadržajna, svake naredne godine dobiti nove projekte. To je poruka i nama kako se trebamo štititi u vremenu svih ovih iskušenja – poručio je dr. Čović i od srca svim žiteljima Čitluka i cijelog Brotnja čestitao Dan općine.

Svečana sjednica Općinskog vijeća Čitluk završena je dodjelom Nagrade za životno djelo Općine Čitluk, a ova prestižna nagrada ove je godine posmrtno dodijeljena dr. Srećku Vlahi. Omiljeni čitlučki liječnik čitav radni vijek proveo je u Domu zdravlja Čitluk i sa žiteljima naše općine dijelio dobre i loše trenutke. Ono po čemu je primarijus Vlaho bio prepoznatljiv je njegov prijateljski odnos sa svim pacijentima, a načelnik općine Čitluk Marin Radišić i predsjednik Općinskog vijeća Čitluk Predrag Smoljan nagradu su uručili Srećkovom sinu Josipu, koji se u pratnji Srećkovog unuka zahvalio na ukazanoj časti.

 

WordPress Video Lightbox