Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Proslavljena 38. godišnjica Gospinih ukazanja

Jučer je u župi Međugorje na posebno svečan način proslavljena 38. godišnjica Gospinih ukazanja. Tijekom cijelog dana slavljene su svete mise, a središnje zahvalno misno slavlje predvodio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Miljenko Šteko u suslavlju sa 277 svećenika iz svih krajeva svijeta.

Uz župljane župe Međugorje, hodočasnike iz BiH i Hrvatske, u ovogodišnjoj proslavi sudjelovali su hodočasnici iz još 27 zemalja. Mnoštvo vjernika u Međugorju se jučer imalo priliku ispovjediti, što je jedan od plodova Međugorja koji je u svojoj propovijedi istaknuo provincijal Šteko.

– Čitav se svijet svratio na ovaj komadić vinogorja našeg Brotnja. Svi koji su jednom došli, vratili su se opet, i opet, i opet. Zašto? Vele: U Međugorju smo našli mir. Ovdje su našli nešto što su izgubili, i ove utrte staze u našem kamenu pomogle su tolikima naći lijek njihovoj duši. A onda su se odlučili ispovjediti nakon 5, 10, 30 i više godina. Ovdje su ljudi plakali jer su shvatili da nisu ispravno postupili u životu. Zaplakali su jer im se Milosrdni Bog po zagovoru Blažene Djevice Marije, Kraljice Mira smilovao i pokazao svoje neizmjerno milosrđe. Ovdje su osjetili da ih je Majka zagrlila, da ih je doista kao prava majka posjela u krilo svoje ljubavi i svoga mira… Marija je kao majka, kao djevica, kao prva i potpuno otkupljena stajala i uvijek stoji uz Krista i vodi prema Njemu – kazao je u dijelu svoje propovijedi dr. fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.

Ističući i osvrćući se na mnogobrojne plodove Međugorja provincijal Šteko posebno je istaknuo da su hodočasnici na brojnim hodočasničkim mjestima u Međugorju zaliječili svoje rane i pronašli mir, te da svakoga dana Gospi treba zahvaljivati na svim milostima koja se iz Međugorja razlijevaju po čitavom svijetu na različite načine.

Na kraju misnog slavlja vjernici su sa Ivanom Dragićevićem i Marijom Pavlović Luneitti veličali Gospodina, a misnom slavlju prethodila je procesija sa Gospinim kipom.

Inače, župljani i hodočasnici za proslavu su se pripremali devetnicom Kraljici Mira, kao i tradicionalnom Hodnjom mira od Humca do Međugorja, koja je održana na blagdan Ivana Krstitelja, baš kao i večernja misa koju je na uočnicu godišnjice predvodio fra Ljubo Kurtović.

WordPress Video Lightbox